
Karczma Zapiecek ul. Krupówki 43, Zakopane
Lokal usytuowany jest w centrum miasta przy znanym deptaku. W centralnym punkcie restauracji jest góralski bielony piec. W chłodne dni i wieczory strzelające płomienie ogrzewają gości a bijący blask tworzy niezapomnianą atmosferę. Uwagę w wystroju wnętrza zwracają stare żelazka, zegary, lampy oraz wiele innych przedmiotów używanych przez mieszkańców Podhala.
Szef kuchni z tej restauracji poleca m.in. Cycki w warzywak z jabkiym i zurawinom, polyndwica z wieprza ze sosym prawdziwkowym, czy przekładaniec ze sosym prawdziwkowym

Restauracja Mała Szwajcaria ul. Zamoyskiego 11, Zakopane
Restauracja położona poza głównym zakopiańskim deptakiem - w budynku wybudowanym w stylu austro-węgierskich uzdrowisk. Właściciele mówią: Nie znajdziemy tu żadnych gruli z okrasą ani smażonego boczku, znajdziemy specjały ze Szwajcarii – krainy serem i czekoladą płynącej. To m.in. kawałki kurczaka, pieczywo i marynowane warzywa przygotowane do zanurzenia w bulgoczącym serze. Raclette dla Wyrafinowanych – cząstki jabłka nasączone Calvadosem, zapieczone z plastrami kruchego boczku i ostrego sera. Czy np. łagodna sałatka ziemniaczana, krokiety Daniela – z nadzieniem z kurczaka, kaszy gryczanej i cebuli, na borowikowym sosie i inne.

Restauracja Absynt ul. Jakuba Zachemskiego, Nowy Targ
Restauracja, która przyciąga zarówno pozycjami w menu, jak i oryginalnym wystrojem wnętrza. Jest to miejsce z dala od zgiełku, z zewnątrz wyglądające jak zwykły dom jednak jak tylko goście przekraczają próg od razu wydaje im się, że wstąpili do świata bajek, baśni, gwiezdnych wojen czy groty legendarnego Yeti, na każdego ten wystrój działa inaczej. Kuchnia serwuje np. tatara z polędwicy wołowej, bundz panierowany, łopatkę jagnięcą, żur bałkański. Restauracja przeszła rewolucję Magdy Gessler.

Karczma U Borzanka Ul. Waksmundzka 105, Nowy Targ
Restauracja doskonale znana nie tylko mieszkańcom Nowego Targu, ale i Zakopanego. To tam górale organizują wesela i inne rodzinne uroczystości. Historia Karcmy u Borzanka sięga już końca VIII wieku, kiedy to wzniesiono poprzedni budynek. Obecnie jest to jedna z najpopularniejszych restauracji regionu. Karczma regionalna specjalizuje się w potrawach typowych dla podhalańskiej i polskiej kuchni. Szef kuchni bazuje wyłącznie na sprawdzonych, lokalnych produktach, dzięki czemu smak przygotowywanych potraw broni się sam. Serwują m.in. Befsztyk tatarski, moskole i oscypki, potrawkę cielęcą po gazdowsku, czy np. jagnięcinę podhalańską pieczoną w sosie własnym.