
Autor przepisu: Marta Góra
Zupa czosnkowa z grzankami
Składniki:
dowolna ilość czosnku
mała cebulka
wywar jarzynowy
żółtko
sól i pieprz do smaku
tłuszcz do smażenia
Wykonanie:
Czosnek i cebulkę obrać, pokroić drobniutko (czosnek można przecisnąć przez praskę) i podsmażyć na tłuszczu uważając, aby czosnek nie zbrązowiał, bo będzie gorzki. Dodać do gorącego wywaru jarzynowego i gotować, doprawiając według uznania do smaku. Żółtko roztrzepać i dodać do zupy (odłożyć trochę zupy, dodać żółtko, roztrzepać). Zagotować.

Autor: Koło Gospodyń Wiejskich z Białki
Zupa z dyni
Składniki:
50 dag dyni
3 ziemniaki
cebula
1 l bulionu
łyżeczka curry
sól, pieprz
4 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku
Przygotowanie:
Dynię, ziemniaki i cebulę pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek zeszklić na oliwie, dodać dynię i ziemniaki, obsmażyć, doprawić curry. Po paru minutach wlać bulion i gotować do miękkości. Zmiksować, doprawić solą, pieprzem i szczyptą cukru. Podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

Autor: Koło Gospodyń Wiejskich z Konaszówki
Wigilijna zupa grzybowa z ziemniakami
Składniki:
40 dag mrożonych grzybów ( podgrzybki lub prawdziwki)
cebulka
łyżka masła
marchewka
kawałek selera
ok. 1 l wywaru warzywnego lub drobiowego
2-3 ziemniaki
gałązka lubczyka
5 dag pełnoziarnistego makaronu, cienkie wstążki
1/4 szklanki słodkiej śmietany
sól
pieprz
natka pietruszki
Wykonanie:
Grzyby opłukać, pokroić na paseczki. Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na maśle, dodać grzyby i dusić, aż odparuje woda. Dodać startą na tarce o grubych oczkach marchewkę i seler. Przesmażyć, mieszając. Do gotującego się bulionu włożyć obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować 10 minut. Dodać grzyby podsmażone z warzywami, gałązkę lubczyku i makaron. Doprawić solą i pieprzem. Gotować jeszcze 10 minut. Pod koniec gotowania zabielić śmietaną i posypać natką pietruszki.