5 z 8
Autor przepisu: Marta Góra...
fot. Marta Góra

Autor przepisu: Marta Góra
Zupa czosnkowa z grzankami

Składniki:
dowolna ilość czosnku
mała cebulka
wywar jarzynowy
żółtko
sól i pieprz do smaku
tłuszcz do smażenia

Wykonanie:
Czosnek i cebulkę obrać, pokroić drobniutko (czosnek można przecisnąć przez praskę) i podsmażyć na tłuszczu uważając, aby czosnek nie zbrązowiał, bo będzie gorzki. Dodać do gorącego wywaru jarzynowego i gotować, doprawiając według uznania do smaku. Żółtko roztrzepać i dodać do zupy (odłożyć trochę zupy, dodać żółtko, roztrzepać). Zagotować.

6 z 8
Autor: Koło Gospodyń Wiejskich z Białki...
fot. KOŁO GOSPODYŃ WIEJSKICH Z BIAŁKI

Autor: Koło Gospodyń Wiejskich z Białki
Zupa z dyni

Składniki:
50 dag dyni
3 ziemniaki
cebula
1 l bulionu
łyżeczka curry
sól, pieprz
4 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku

Przygotowanie:
Dynię, ziemniaki i cebulę pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek zeszklić na oliwie, dodać dynię i ziemniaki, obsmażyć, doprawić curry. Po paru minutach wlać bulion i gotować do miękkości. Zmiksować, doprawić solą, pieprzem i szczyptą cukru. Podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

7 z 8
Autor: Koło Gospodyń Wiejskich z Konaszówki...
fot. KOŁO GOSPODYŃ WIEJSKICH Z KONASZÓWKI

Autor: Koło Gospodyń Wiejskich z Konaszówki
Wigilijna zupa grzybowa z ziemniakami

Składniki:
40 dag mrożonych grzybów ( podgrzybki lub prawdziwki)
cebulka
łyżka masła
marchewka
kawałek selera
ok. 1 l wywaru warzywnego lub drobiowego
2-3 ziemniaki
gałązka lubczyka
5 dag pełnoziarnistego makaronu, cienkie wstążki
1/4 szklanki słodkiej śmietany
sól
pieprz
natka pietruszki

Wykonanie:
Grzyby opłukać, pokroić na paseczki. Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na maśle, dodać grzyby i dusić, aż odparuje woda. Dodać startą na tarce o grubych oczkach marchewkę i seler. Przesmażyć, mieszając. Do gotującego się bulionu włożyć obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować 10 minut. Dodać grzyby podsmażone z warzywami, gałązkę lubczyku i makaron. Doprawić solą i pieprzem. Gotować jeszcze 10 minut. Pod koniec gotowania zabielić śmietaną i posypać natką pietruszki.

Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Zobacz również

Rekordowa edycja naszej ekologicznej akcji w Centrum Serenada

NASZA AKCJA
Rekordowa edycja naszej ekologicznej akcji w Centrum Serenada

Rezerwy Wisły Kraków boleśnie obite przez Avię Świdnik

Rezerwy Wisły Kraków boleśnie obite przez Avię Świdnik

Polecamy

Protestowali przeciwko zabijaniu zwierząt i targom łowieckim w Krakowie

Protestowali przeciwko zabijaniu zwierząt i targom łowieckim w Krakowie

Nikodem Rozbicki i jego krakowscy fani. Trwa festiwal Mastercard Off Camera

Nikodem Rozbicki i jego krakowscy fani. Trwa festiwal Mastercard Off Camera

Rezerwy Wisły Kraków boleśnie obite przez Avię Świdnik

Rezerwy Wisły Kraków boleśnie obite przez Avię Świdnik