![TOP 7 szybkich przepisów na wiosenny, zielony obiad [PRZEPISY]](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/d9/9f/5af1c346d2db8_o_large.jpg)

Energetyczna buddha bowl z prażonymi nerkowcami
Składniki (na 2 duże porcje)
200 g rukoli
20 pomidorków koktajlowych
Mini grzanki z pełnoziarnistego pieczywa
2 jajka
75 g Orzechów Nerkowca Bakalland
Sól i pieprz do smaku
Sok z cytryny
Wykonanie
Rukolę wykładamy w przygotowanych do podania miskach. Następnie pomidorki koktajlowe kroimy na połówki i układamy na rukoli. W tym samym czasie gotujemy jajka. W zależności od upodobań smakowych mogą być gotowane na miękko lub zupełnie na twardo. W piekarniku podgrzewamy pokrojoną na kawałki mini bagietkę. Ugotowane i obrane jajka układamy na rukoli, dodajemy grzanki. Na patelni delikatnie prażymy orzechy nerkowca. Wszystko skrapiamy sokiem z cytryny i doprawiamy solą i pieprzem.

Zielona pasta z suszoną żurawiną
Składniki
1 opakowanie pełnoziarnistego makaronu
200 g szpinaku baby
100 g Żurawiny całe owoce Bakalland
300 g groszku cukrowego
1 świeży ogórek
1 awokado
1 cytryna
1 ząbek czosnku
2 łyżki oliwy
Sól i pieprz do smaku
Wykonanie
Makaron gotujemy al’dente. Na patelni podsmażamy delikatnie groszek cukrowy z czosnkiem i odrobiną soku z cytryny. Na koniec dodajemy liście szpinaku. Podsmażamy przez chwilę, tak aby szpinak nie stracił swojego koloru. Do gotowego sosu dodajemy pokrojonego w plasterki ogórka, awokado i żurawinę. Wszystko doprawiamy solą i pierzem do smaku. Podajemy z ugotowanym makaronem.

Francuskie przysmaki z chrupiącymi orzechami
Składniki
1 opakowanie ciasta francuskiego
1 duży brokuł
1 cebula
Garść młodych liści buraka
4 plasterki szynki parmeńskiej
200 ml śmietanki do sosów
75 g Orzechów włoskich Chandler Bakalland
Sól
Kilka ziarenek kolorowego pieprzu
Szczypta czerwonej papryki
Wykonanie
Ciasto francuskie wykładamy na blacie i kropimy na 4 równe części. Następnie formujemy z niego kwadratowe sakiewki. Gotowe sakiewki wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 5 minut. Na patelni podsmażamy cebule z liśćmi buraka i brokułem. Na koniec dodajemy do wszystkich składników śmietankę. Gotową masę przekładamy do podpieczonych sakiewek. Całość przyprawiamy. Na wierzch układamy szynkę parmeńską i brokuły. Posypujemy orzechami włoskimi i pieczemy w 120 stopniach przez ok. 10-15 minut.