5 z 9
Fasolnik z sosem z kumkwatów i koziego sera Anny Loski...
fot. Anna Loska

Fasolnik z sosem z kumkwatów i koziego sera Anny Loski

Składniki
fasolnik
4-5 kumkwatów
około 30 g twardego koziego sera
2 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżeczka masła
świeżo zmielony czarny pieprz
sól

Wykonanie

Fasolnik pozbawiamy końcówek (tak jak w przypadku fasolki szparagowej) i gotujemy w lekko osolonym wrzątku do miękkości. Kumkwaty parzymy, kroimy na plasterki i usuwamy pestki (zazwyczaj jest jedna większa pestka). Na suchą rozgrzaną patelnię wsypujemy cukier i pokrojone kumkwaty. Chwilkę podgrzewamy, dodajemy odrobinę wody oraz łyżeczkę masła i dusimy przez kilka minut, do czasu aż cukier zacznie się karmelizować, a kumkwaty puszczą sok. Do sosu dodajemy starty na tarce twardy kozi ser i całość mieszamy aż ser się rozpuści. Sos doprawimy do smaku grubo zmielonym pieprzem. Ugotowany fasolnik polewamy gorącym sosem i do razu podajemy. Tak podany fasolnik może stanowić odrębne danie lub być dodatkiem do mięs.

6 z 9
Sałatka z bobem, roszponką i boczkiem...
fot. Anna Loska

Sałatka z bobem, roszponką i boczkiem

Składniki
300-350 g bobu
3-4 garści roszponki
250 g wędzonego boczku
1 pęczek szczypiorku
2-3 łyżki prażonych migdałów w płatkach
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżka oliwy truflowej
1 łyżeczka miodu
pieprz
sól

Wykonanie
Bób gotujemy w lekko osolonej wodzie do czasu aż będzie miękki, studzimy i obieramy ze skórki. Boczek kroimy w kostkę, wrzucamy na suchą patelnię i smażymy, tak żeby był chrupki. Usmażony boczek odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Szczypiorek drobno siekamy. Do dużej miski wrzucamy roszponkę, bób, boczek i szczypiorek. Z octu balsamicznego, oliwy
truflowej i miodu przygotowujemy sos. Polewamy nim sałatkę i dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, a po wierzchu posypujemy uprażonymi migdałami w płatkach.

7 z 9
Zakręcona tarta z cukinią...
fot. Anna Loska

Zakręcona tarta z cukinią

Składniki na ciasto

200 g mąki
125 g schłodzonego masła
1 jajko
1 łyżeczka soli

Wykonanie
Przesianą mąkę siekamy z masłem, dodajemy sól oraz jajko i szybko zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i wylepiamy nim wysmarowane masłem formy do mini tart o średnicy około 9-10 cm. Z podanej ilości składników powinno wyjść 5-6 mini tart lub jedna duża tarta o średnicy 28 cm. Powierzchnię ciasta wykładamy papierem do pieczenia, na papier wysypujemy suchą fasolę lub specjalne obciążniki służące do pieczenia kruchego ciasta, żeby ciasto się nie wybrzuszyło. Tak przygotowane spody do tart podpiekamy w piekarniku nagrzanym do temperatury około 220-230 stopni C. przez około 10 minut, tak żeby ciasto było podpieczone, ale nadal miękkie. Z podpieczonego ciasta usuwamy fasolę i papier do pieczenia.

Składniki na nadzienie
kilka małych cukinii w kolorze żółtym i zielonym
150 ml śmietany 30% tł.
1 jajko
125 g mozzarelli startej na grubej tarce
pieprz
sól

Wykonanie
Śmietanę mieszamy z jajkiem - wystarczy energicznie potrzepać widelcem, tak aby jajko dokładnie połączyło się ze śmietaną. Następnie dodajemy mozzarellę i całość doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Tak przygotowaną masę wylewamy na podpieczone kruche spody. Cukinię kroimy na bardzo cienkie paseczki - najlepiej zrobić to obieraczką do warzyw, gdyż wtedy paseczki będą jednakowej grubości. Jeśli paseczki są zbyt szerokie, przecinamy je wzdłuż. Tak przygotowaną cukinię układamy spiralnie na masie śmietanowo-jajecznej. Tartaletki wkładamy ponownie do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C. na około 15-20 minut. Podajemy ciepłe.

8 z 9
Sałatka z roszponką i awokado Magdaleny i Stanisława Romków...
fot. Stanisław Romek

Sałatka z roszponką i awokado Magdaleny i Stanisława Romków

Składniki
75 g roszponki
12 sztuk pomidorków koktajlowych
1 awokado
3 łyżeczki oleju
1 łyżeczka musztardy sałatkowej
sok z połowy limonki
szczypta soli, pieprzu i cukru

Wykonanie

Roszponkę myjemy, odsączamy na sitku i wrzucamy do miski. Awokado obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do sałatki. Pomidorki kroimy na połówki i dorzucamy do sałatki.
Na koniec robimy dressing. Do garnuszka dajemy olej, musztardę, sok z limonki i przyprawy im dokładnie mieszamy. Gotową sałatkę polewamy dressingiem i mieszamy.

Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Wstyd dla Krakowa! Nowoczesny kompleks rośnie w górę, zabytkowa rudera pozostaje

Wstyd dla Krakowa! Nowoczesny kompleks rośnie w górę, zabytkowa rudera pozostaje

To była demolka! Wisła rozpędza się przed decydującą batalią o ekstraklasę

To była demolka! Wisła rozpędza się przed decydującą batalią o ekstraklasę

Rektorka Uniwersytetu Ekonomicznego: "Współpraca z biznesem jest kluczowa dla nauki"

Rektorka Uniwersytetu Ekonomicznego: "Współpraca z biznesem jest kluczowa dla nauki"

Zobacz również

Rektorka Uniwersytetu Ekonomicznego: "Współpraca z biznesem jest kluczowa dla nauki"

Rektorka Uniwersytetu Ekonomicznego: "Współpraca z biznesem jest kluczowa dla nauki"

Tłumy na finałowym wiecu wyborczym Sławomira Mentzena w Krakowie

Tłumy na finałowym wiecu wyborczym Sławomira Mentzena w Krakowie