Torty jak marzenie! Cudeńka spod Krakowa robią teściowa z synową. Artystyczne słodkości z bukietami kwiatów i owoców, a nawet morzem i plażą

Barbara Ciryt
Barbara Ciryt
Niezwykle torty, na których można znaleźć kompozycje świeżych kwiatów lub suszonych kompozycji, figurek ulepionych ze słodkiej masy lub czekoladek, kolorowych ciastek makaroników i wszelkich pyszności, które przyjdą do głowy twórczyniom michałowickich tortów. A są to teściowa i synowa, czyli Agnieszka Staśko i Anna Staśko. Prowadzą pracownię Cafe Ul, w której pieką toryt i ozdabiają w niezwyczajny sposób.

FLESZ - Powrót do pracy zdalnej

Firma Cafe Ul - produkcja torów, ciast i słonych przekąsek z naturalnych składników - działa od 2015 r. Początkowo panie prowadziły kawiarnią ze swoimi ciastami w budynku michałowickiej biblioteki. Potem zajęły się produkcją, pieczeniem i dekorowaniem tortów w swojej pracowni cukierniczej, w domu przy ul. Klonowej w Michałowicach.

- Przechodząc na własną działalność i zajęcie się tylko pieczeniem cist w swojej pracowni nie było łatwą decyzją. Miałyśmy trochę obaw, ale teraz okazuje się, że to był dobry krok - mówi Anna Staśko, synowa, młodsza z twórczyń tortów.

Część działalności - tę związaną z poszukiwaniem klientów i oferowaniem swoich usług - przeniosły do internetu, bo poprzez stronę internetową, facebooka i instagrama kontaktują się z klientami, przyjmują zamówienia, ale można do nich też dzwonić, pisać na maila.

Cafe Ul to zgodny duet teściowej i synowej, które z lokalnych produktów tworzą słodkości, torty i ciasta oraz przekąski. Za swoja działalność otrzymały nagrodę - znak jakości Spichlerz Koronny przyznawany przez LGD Korona Północnego Krakowa.

Agnieszka Staśko po odebraniu tej nagrody zaznaczała, że robią ciasta, torty i inne wypieki na bazie naturalnych produktów i owoców. - Latem są to owoce sezonowe, a jesienią i zimą wykorzystujemy rodzynki, orzechy, owoce kandyzowane, szyszki, dereń - mówi pani Agnieszka. Ma 36-letnie doświadczenie w kuchni, bo wiele tajników poznała za sprawa babci, która piekła na wesela.
- W czasie epidemii i zakazów w organizowaniu imprez, uroczystości, zabaw zapotrzebowanie na ciasta torty i przekąski zostało ograniczone. Na początku pandemii - wiosną miałyśmy trochę przestoju, ale teraz znów możemy pracować. Nawet na niewielkie spotkania rodzinne nasi klienci zamawiają torty - mówi pani Anna.

A ponadto na czas "domowego zamknięcia" i ograniczeń panie wymyśliły słodkie boksy. To taka oferta na niby jedno ciasto, ale jedno tylko pod względem wielkości, bo boks wielkości tortownicy wypełniają nie jednym, a czterema lub ośmioma kawałkami ciast w kilku rodzajach i smakach.

Wielkim sukcesem tortów Agnieszki Staśko i Anny Staśko jest ich niepowtarzalny wygląd. Pomysły na zdobienie tortów w głowach tych twórczyń słodkości powstają w mgnieniu oka. Często dokładają do nich jadalne kwiaty. Dla starszej z pań ulubionymi motywami zdobniczymi są żywe kwiaty - prosto z ogrodu. - Mogę zrobić różę z masy cukrowej, ale po co zastępować naturę, żywy kwiat jest zawsze piękniejszy - podkreśla pani Agnieszka.

Jej synowa natomiast jest pasjonatką tort w stylu artystycznej bohemy, kojarzony z luzem, swobodą i wygodą. - Boho to mój ulubiony motyw - przyznaje Anny Staśko. Na torcie ten styl oznacza m.in. suszone kwiaty i trawy, czasem powiewające przy każdym ruchu obok tortu. W zdobieniu pomaga także mąż pani Anny, robi napisy do tortów - projektuje je i wycina z dekoracyjnych materiałów.

Klasyką w tej pracowni cukierniczej jest tort z malinami i śmietana, ale jeśli trzeba zrobią tort soczyście pomarańczowy, arbuzowy lub tort ocean z niebiesko-zieloną galaretką i piaszczystą plażą z pokruszonych ciastek.

Wideo

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

g
gość

Trzeba mieć naprawdę talent i być kreatywnym, żeby robić takie torty. Ja to nawet czasu nie mam, żeby spróbować zrobić jakikolwiek. Dlatego najczęściej zamawiam z poczty kwiatowej u nich mam już swoje sprawdzone smaki, które wiem że smakują moim bliskim :)

Dodaj ogłoszenie