Przepis na tradycyjne pączki naszej Czytelniczki. - Lubię moimi daniami sprawiać radość innym, bo niezastąpiony jest uśmiech na twarzy osoby obdarowanej - mówi Katarzyna Jaworek, autorka bloga Tradycyjna kuchnia Kasi.
Składniki
- 1,5 szklanki mleka
- 5 żółtek
- 50 g drożdży
- 1,5 łyżki cukru
- opakowanie cukru waniliowego
- 1/2 łyżeczki soli
- 80 dag mąki
- 50 g margaryny
- 1,5 łyżki spirytusu
- słoiczek konfitury wiśniowej
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
Wykonanie
Mleko podgrzać. Do mleka dodać pokruszone drożdże, cukier, cukier waniliowy, sól oraz żółtka. Wymieszać. Stopniowo przesiewać mąkę. Wlać rozpuszczoną i przestudzoną margarynę oraz spirytus. Dokładnie wyrabiać ciasto. Oprószyć mąką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę. Rozwałkować na grubość 1 cm. Szklanką o dużej średnicy wykroić krążki. Na każdy kawałek ciasta nałożyć porcję konfitury wiśniowej. Brzegi zlepić formując kulę.
Pączki wrzucić na rozgrzany olej i smażyć na rumiano z każdej strony. Gotowe oprószyć cukrem pudrem.
Źródło: Dzień Dobry TVN