Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Tradycyjne pączki z nadzieniem z konfitury wiśniowej [PRZEPIS]

Katarzyna Jaworek
Tradycyjne pączki z nadzieniem z konfiturą wiśniową

Przepis na tradycyjne pączki naszej Czytelniczki. - Lubię moimi daniami sprawiać radość innym, bo niezastąpiony jest uśmiech na twarzy osoby obdarowanej - mówi Katarzyna Jaworek, autorka bloga Tradycyjna kuchnia Kasi.

Składniki

  • 1,5 szklanki mleka
  • 5 żółtek
  • 50 g drożdży
  • 1,5 łyżki cukru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 80 dag mąki
  • 50 g margaryny
  • 1,5 łyżki spirytusu
  • słoiczek konfitury wiśniowej
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Wykonanie
Mleko podgrzać. Do mleka dodać pokruszone drożdże, cukier, cukier waniliowy, sól oraz żółtka. Wymieszać. Stopniowo przesiewać mąkę. Wlać rozpuszczoną i przestudzoną margarynę oraz spirytus. Dokładnie wyrabiać ciasto. Oprószyć mąką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę. Rozwałkować na grubość 1 cm. Szklanką o dużej średnicy wykroić krążki. Na każdy kawałek ciasta nałożyć porcję konfitury wiśniowej. Brzegi zlepić formując kulę.
Pączki wrzucić na rozgrzany olej i smażyć na rumiano z każdej strony. Gotowe oprószyć cukrem pudrem.

Źródło: Dzień Dobry TVN

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska