Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Tydzień Chleba na zakwasie w Bystrej

Marek Podraza
Marek Podraza
W Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Bystrej od kliku lat odbywa się wyjątkowa uroczystość - Tydzień Chleba na Zakwasie.

Jak cenny jest chleb i woda w naszym życiu, wiemy wszyscy doskonale. W środę w szkole odbyła się konferencja podsumowująca tegoroczną Kampanię Zdrowego Chleba.

W ramach prelekcji uczniowie przygotowali ciekawe prezentacje multimedialne. Najważniejszą częścią uroczystości było rozstrzygnięcie konkursu „ Śniadanie Wielkanocne".

Konkurs na najlepszy stół serwujący zestawy śniadaniowe wygrał zespół w składzie Anna Woźniak, Adrian Mucha i Edward Rokosz, drugie miejsce zdobyli Justyna Tokarz, Kamila Trendowicz i Monika Hajduk, a trzecie Justyna Augustyn, Dominika Ryzner i Justyna Jarek.

Temat chleba związany jest bezpośrednio z uprawą ekologicznego orkiszu w przyszkolnym gospodarstwie ekologicznym.
- Szkoła przez cały czas utrzymuje gospodarstwo o powierzchni ponad 35 ha. Istniejemy od 1946 roku i właśnie zbliżamy się jubileuszu 70 lecia szkoły. Nasza szkoła jest miejscem przyjaznym, bezpiecznym, nie ma tutaj anonimowych, zagubionych w tłumie osób. Na tę korzystną atmosferę składają się także sprawdzone formy pracy z uczniami: wyjazdy i staże zawodowoznawcze, wycieczki przedmiotowe, kursy dające młodzież dodatkowe kwalifikacje i uprawnienia zawodowe –podkreśla Józef Warchoł, dyrektor ZSCKR w Bystrej..

Obecnie w czterech klasach technikum uczy się ponad 90 uczniów na kierunku technik architektury krajobrazu i technik żywienia i usług gastronomicznych. Uczniowie technikum żywienia i usług gastronomicznych poznają m.in. tajniki prowadzenia restauracji, kafeterii, stołówek, bufetów i dowiedzą się jak organizować wszelkiego rodzaju imprezy o charakterze gastronomicznym.

Uczniowie tej szkoły od lat uzyskują wysokie wyniki w konkursach i olimpiadach przedmiotowych. W ubiegłym roku Bartłomiej Słopnicki zdobył drugie miejsce w Polsce w Olimpiadzie Wiedzy i Umiejętności Rolniczych w kategorii architektura krajobrazu. Obecnie jest studentem na kierunku architektury krajobrazu na Akademii Rolniczej w Krakowie.
- Od września ruszamy także z darmowymi kursami kwalifikacyjnymi dla dorosłych w ramach kwalifikacji kucharza i florysty. Zapraszamy do nas wszystkich chętnych na Dni Otwarte Szkoły 28 kwietnia – dodaje dyrektor szkoły.

Wtedy będzie można przekonać jakie warunki kształcenia czkają na przyszłych adeptów zawodów oferowanych przez szkołę.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska