https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Unia doceni serek redykołka

(slow)
PRZEMYSLAW BOLECHOWSKI
Redykołka została wpisana na listę produktów regionalnych chronionych w całej Unii Europejskiej. Jest to już trzeci wyrób z Podhala - po oscypku i bryndzy - który będzie można wytwarzać jedynie na terenie naszego kraju, przede wszystkim na Podhalu.

Za próbę robienia podróbek grozić będą kary finansowe. - Dodatkowo redykołkę będzie można robić w niektórych górskich gminach województwa śląskiego. Wśród miejscowości, które mają takie prawo, jest również kilka z powiatu suskiego, limanowskiego i nowosądeckiego - mówi Jan Janczy, dyrektor Regionalnego Związku Hodowców Owiec i Kóz w Nowym Targu.

Redykołka jest bardzo starym wyrobem pasterzy wołoskich. Wytwarza się ją z resztek sera, które pozostają w trakcie przygotowywania oscypka. Serki te mogą ważyć do 300 gramów i mają kształt zwierzątka, serduszka lub wrzeciona.

Wybrane dla Ciebie

Wiedźmin 4 nie będzie kopiował poprzedniej części. To ma być nowa jakość

Wiedźmin 4 nie będzie kopiował poprzedniej części. To ma być nowa jakość

Polacy ruszyli na zakupy. Tylko jeden segment notuje spadek

Polacy ruszyli na zakupy. Tylko jeden segment notuje spadek

Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska