https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

W Chrzanowie spalarnia odpadów tuż obok wędlin. Gmina zataiła sprawę

Magdalena Balicka
Za kilka miesięcy koło zakładu produkującego wędliny przy ul. Powstańców Styczniowych może zacząć działać spalarnia odpadów medycznych. Mieszkańcy nic o tej inwestycji nie wiedzieli
Za kilka miesięcy koło zakładu produkującego wędliny przy ul. Powstańców Styczniowych może zacząć działać spalarnia odpadów medycznych. Mieszkańcy nic o tej inwestycji nie wiedzieli Magdalena Balicka
Firma Termo Eko Energia przymierza się do spalania odpadów medycznych i weterynaryjnych w tej samej instalacji, w której wcześniej spalane były odpady mięsne z sąsiedniego zakładu Unimięs przy ulicy Powstańców Styczniowych w Chrzanowie. Mieszkańcy okolicy i konsumenci obawiają się, że spalarnia może negatywnie wpłynąć na otoczenie, w tym na żywność, produkowaną "za rogiem". Są wściekli, że władze gminy nie przeprowadziły wcześniej konsultacji społecznych w tej sprawie.

Kontrowersje budzi sposób uzyskania pozwoleń. Pozytywną opinię wydała zarówno gmina, jak i sanepid. Jak donosi Czytelnik "Gazety Krakowskiej"(nazwisko do wiadomości redakcji), który wyjaśniał sprawę na własną rękę, początkowo opinia sanepidu była negatywna.

- Firma wycofała wtedy wniosek. Po dwóch miesiącach złożyła kolejny. Tym razem został "klepnięty", ale już przez innego inspektora. Ten pierwszy, "ostrzejszy" był na urlopie - zdradza nasz informator.

Wojciech Heitzman, dyrektor sanepidu dementuje tę informację. - Po uzupełnieniu braków formalnych we wniosku, wyznaczeniu odrębnej drogi, która nie krzyżowałaby się z dojazdową do zakładów mięsnych, oraz po sporządzeniu raportu oddziaływania na środowisko pozytywnie oceniliśmy tę inwestycję - wyjaśnia Heitzman. Zaznacza, że firma wykazała, że działalność będzie bezpieczna.

Teraz tę opinię zweryfikuje wojewódzka stacja epidemiologiczna, a po niej centralna w Warszawie. Cała procedura może potrwać kilka miesięcy.

Przedsięwzięcie ma polegać na spalaniu tysięcy ton odpadów medycznych i weterynaryjnych. Ilu dokładnie? Firma takiej odpowiedzi nam nie udzieliła.

- Będą w tym odpady zakaźne, które zawierają żywe mikroorganizmy lub ich toksyny. Tymczasem po sąsiedzku zakłady mięsne produkują żywność! - dzieli się spostrzeżeniami zaniepokojona Czytelniczka "Gazety Krakowskiej". Pracuje w podobnej branży w Krakowie. Nie może zrozumieć, dlaczego inwestycja ukrywana jest przed mieszkańcami.

- Często kupuję mięso i wędliny z Unimięsu. Boję się teraz, że spalarnia wpłynie na jakość tego jedzenia - wyznaje Monika Kupczyk z Chrzanowa. - Nawet jeśli będzie to całkowicie bezpieczne i nie wpłynie w żaden sposób na jakość, to chciałabym to usłyszeć od fachowców.

Brakiem konsultacji w tej sprawie oburzona jest chrzanowska radna Anna Kasprzyk, przewodnicząca stowarzyszenia Eko-Lu, które zawiązało się przed trzema laty, by walczyć z planami budowy dużej spalarni odpadów w Chrzanowie. Tamtą inwestycję udało jej się zablokować.

- Smutne jest to, że kolejny raz władze naszej gminy stawiają ludzi przed faktem dokonanym, nie dając im prawa zadawania pytań - zaznacza radna Kasprzyk. - Gmina nie może wydawać pozytywnych dla inwestycji decyzji bez pytania mieszkańców o opinię.

To osoby zamieszkałe na osiedlu Stara Huta, które sąsiaduje z zakładem spółki Unimięs i planowaną spalarnią, poprosili ją o pomoc.

- Obawiam się, że na tym etapie, kiedy wszystko jest już "klepnięte", może być za późno - wyznaje ze smutkiem, dodając, że sprawą ma zająć się prawnik wynajęty przez mieszkańców.

Spalarnię przy Unimiesie zaczęto planować od 2008 roku. Początkowo jej podstawową funkcją było wytwarzanie pary technologicznej przy wykorzystaniu energii z procesu spalania odpadów poprodukcyjnych. Firma pod koniec 2010 r. otrzymała dotację z Polskiej Agencji Rozwoju Przedsiębiorczości na zakup instalacji, której wartość wynosiła 12 milionów złotych.

Czy można otwierać takie inwestycje bez pytania mieszkańców o opinię? Wypowiedz się na forum!

Napisz do autorki:
[email protected]

Co wiesz o Krakowie? WEŹ UDZIAŁ W QUIZIE!"

"Gazeta Krakowska" na Twitterze i Google+
Artykuły, za które warto zapłacić! Sprawdź i przeczytaj

Codziennie rano najświeższe informacje z Krakowa prosto na Twoją skrzynkę e-mail. Zapisz się do newslettera!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Biznes

Komentarze 31

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

B
Bielszczanka
W rekreacyjnej dzielnicy Bielska, blisko Szyndzielnii, Dębowca, Klimczoka, obok Szpitala Woj. była spalarnia odpadów medycznych o rocznym przerobie 400 Mg (ton). Od roku dzierżawi ją firma z Rzeszowa, która od Marszałka Śląskiego, bez konsultacji ze społ, ma nagle zezwolenie na spalanie odpadów med, i weterynaryjnych - przerób 2400 Mg na rok!!!Naprawdę.
a
ala
ja juz to robie od dziś nie bedę kupowac ich wyrobów nie bede czekać az ruszy spalarnia, bo jesli zaklad zgodza sie na spalarnie odpadow medycznych u siebie to co mozna pomysleć o ich dbalosci o reszte?
szkoda myslec
C
Chrzanów
Kolejny przekręt !!!!!!!!!!!!!!!!
~~~~~~
A tak ślicznie świeci się wędlina przy ladzie)) ma takie cudne kolory tęczy)) szczególnie to widać pod światłem w sklepie Lewiatan))
G
Gość
Brawo Państwo, nie ma to jak pomocni urzęnicy i załatwiactwo dla kolesi. Pozazdrościć
a
ala
w pełni sie zgadzam, facet nie wie o czym pisze
m
melba
tu niestety trzeba troszeczkę znać się na zagadnieniach inspekcji sanitarnej i znać zagadnienia epidemiologiczne, o nich nie uczą w szkole nawet medycznej, wszystko wynika z doswiadczenia zawodowego w branzy i nie kazdy taką wiedzę posiada, ale tu inspektor sanitarny niestety powinien być przeszkolony i szczególnie reagować.
S
Społecznik
Dlaczego nikt nie wspomina o firmie TERMO EKO. To oni zamierzają nam zgotować WSPANIAŁE SĄSIEDZTWO. Pani Prezes w imieniu mieszkańców apeluję o zdrowy rozsądek i wycofanie się z pomysłu trucia nas odpadami medycznymi.
g
gość
Panie/Pani JS niezgadzam się z Panem/Panią, proszę przeczytać definicję żywność : w znaczeniu potocznym wszelkie pojedyncze środki spożywcze (tj. substancje chemiczne lub ich mieszaniny, zawierające składniki odżywcze), pochodzenia mineralnego, roślinnego lub zwierzęcego, surowe lub przetworzone, przeznaczone w stanie naturalnym lub po przerobieniu, do spożywania przez ludzi. Tak więc to co Pan/Pani pisze to kompletne bzdury. Pozdrawiam i życzę zdrowego rozsądku a przede wszystkim zdrowia
s
sasza37
P. Czesio, w pełni popieram Pana opinię i podpisuję się pod nią.
Muszę jednak przeprosić za postawienie minusa, który miał dotyczyć kom. "POMYŁKA"
s
sasza37
Przyjacielu gdybyś nawet trawę jadł, to jeśli zostanie skażona bakteriami, to i tak na zdrowie Tobie nie wyjdzie. Życzę smacznej sałaty z mojego ogrodu. Mieszkam O,7 km. od w/w zakładu.
J
JS
Szanowni komentujący. Mięso to nie żywność. Tzw. "mięso" o którym tu mowa to martwe zwierzęta. Żywność to pokarmy roślinne, ew. nabiał. W tym "mięsie", które jecie jest tyle chemii, że jeśli nadal chcecie je jeść, to wyziewy z odpadów medycznych na pewno Wam nie zaszkodzą. Nie wiem ilu z Was wie, że "mięso" na drugi dzień po zabiciu zwierzęcia powinno być koloru szaro-zielonego a jest piękne błyszczące i różowe. Jak myślicie dlaczego? Pozdrawiam i życzę zdrowego rozsądku a przede wszystkim zdrowia
P
P. Czesio
Witam czytelników.

To co zrobiła firma i jak tłumaczy wycofanie wniosku dyr. Sanepidu p. Heitzman oznacza tylko jedno, ktoś życzliwy podpowiedział w jaki sposób "ominąć" słowo "SPALARNIA ODPADÓW MEDYCZNYCH" słowami "INSTALACJA DO PRODUKCJI PARY TECHNOLOGICZNEJ" w złożonym wniosku. A jeżeli nie mówimy o "Spalarni" tylko o "Instalacji" do produkcji pary no to o czym my dyskutujemy to się nazywa KORUPCJA I KOLESIOSTWO krótka piłka.
A do tego jeżeli dochodzą układy i układziki to niestety zawsze to wygląda tak samo czyli my mamy "BIZNES" i kaskę a ludzi i ich opinię mamy daleko w czterech literach i to się nazywa D...Pa.

Pozdrawiam.
g
gość
jak widać w Chrzanowie wszystko. nie ważne co się robi i gdzie, ważne jakie się ma plecy
..................
Panie Heitzman może niech wyda Pan zgodę na budowę spalarni odpadów zakaźnych pod swoim oknem
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska