Obok mięsa, fuforę na talerzach robiły ziemniaki. Ostatnio to się trochę zmieniło - kiedy w 2005 statystyczny Polak zjadł ich 126 kilo, w zeszłym roku ta liczba spadła do stu kg. Wracając do mięsa, wciąż najpopularniejsza jest wieprzowina - w 2015 na jednego mieszkańca przypadało jej 41,4 kg. Przeciętny Kowalski zjadł też 27,1 kg drobiu i tylko ... 1,2 kg mięsa wołowego. Dla porównania, jedenaście lat temu było to 3,9 kg.
Podskoczyło spożycie mleka - z 205 litrów w 2014 do ubiegłorocznych 213 litrów. Masło? Tutaj nie było rewolucji - średnio na jedną osobę przypadło 4,5 kg.
Jak podaje Główny Urząd Statystyczny, spadła popularność jaj kurzych. Przeciętny mieszkaniec naszego kraju zjadł 144 jaja, kiedy w 2014 ta liczba wynosiła 155. Ba, w 2005 - aż 215.
Dobra wiadomość - w skali ostatnich pięciu lat chętniej sięgamy po owoce (z 44 do 53 kg). Jeśli chodzi o warzywa, w zeszłym roku Kowalski zjadł 105 kg (2014 - o kilo mniej).
Papierosy? Ich ceny jednak nie odstraszają palaczy. Okazuje się bowiem, że przeciętny mieszkaniec wypalił 1466 sztuki, kiedy w ubiegłym roku sięgnął po 1315 papierosów. Wyjątkowo wysoki wynik został zanotowany w 2005 roku - mowa o 1974 sztukach.
Źródło: GUS