Tradycyjna Kuchnia Kasi to nazwa bloga Katarzyny Jaworek z Mętkowa, na którym znajdziecie wiele interesujących przepisów. Nie tylko na tradycyjne dania.
Składniki
- 300 g ziemniaków
- 200 g kiełbasy cienkiej
- 150 g makaronu orkiszowego świderki
- 2 cebule
- 100 g sera żółtego
- zioła prowansalskie
- sól
- pieprz
- oliwa
Wykonanie
Ziemniaki obrać, ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzić i pokroić w plasterki. Cebulę obrać, pokroić w piórka i zeszklić na oliwie. Kiełbasę pokroić w plasterki i podsmażyć na oliwie. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. W małych naczyniach żaroodpornych układać naprzemiennie porcję ziemniaków, kiełbasy, cebuli i makaronu. Wierzch zapiekanek posypać żółtym serem i oprószyć ziołami prowansalskimi, solą oraz pieprzem.
Zapiekać 20 minut w temperaturze 190 stopni.
Źródło: Dzień Dobry TVN