Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Wiejska zapiekanka z makaronem orkiszowym [PRZEPIS]

Katarzyna Jaworek
Wiejska zapiekanka z makaronem orkiszowym

Tradycyjna Kuchnia Kasi to nazwa bloga Katarzyny Jaworek z Mętkowa, na którym znajdziecie wiele interesujących przepisów. Nie tylko na tradycyjne dania.

Składniki

  • 300 g ziemniaków
  • 200 g kiełbasy cienkiej
  • 150 g makaronu orkiszowego świderki
  • 2 cebule
  • 100 g sera żółtego
  • zioła prowansalskie
  • sól
  • pieprz
  • oliwa

Wykonanie
Ziemniaki obrać, ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzić i pokroić w plasterki. Cebulę obrać, pokroić w piórka i zeszklić na oliwie. Kiełbasę pokroić w plasterki i podsmażyć na oliwie. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. W małych naczyniach żaroodpornych układać naprzemiennie porcję ziemniaków, kiełbasy, cebuli i makaronu. Wierzch zapiekanek posypać żółtym serem i oprószyć ziołami prowansalskimi, solą oraz pieprzem.
Zapiekać 20 minut w temperaturze 190 stopni.

Źródło: Dzień Dobry TVN

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska