Stowarzyszenie Koło Gospodyń Wiejskich w Kościelisku zawiązało się w maju 2014 roku z inicjatywy Ewy Słodyczki. Początkowo działało, jako nieformalna grupa kobiet, przy Związku Podhalan.
Po wielu wspólnie zorganizowanych imprezach, członkinie Koła podjęły decyzję o zarejestrowaniu grupy.
Obecnie Koło zrzesza około 20 czynnie działających pań. Przepisem na pyszny mazurek podzieliła się Sara Sieradzan, członkini koła.
Składniki na ciasto
- 35 dag mąki pszennej
- 10 dag cukru pudru
- 20 dag masła, zimnego
- łyżka śmietany 18 proc.
- 2 żółtka
Składniki na masę krówkową
- 1/2 puszki gotowej masy krówkowej
- 5 łyżek dżemu morelowego
Dodatkowo
- rodzynki
- płatki migdałów
- kandyzowana skórka pomarańczowa lub cytrynowa
- daktyle, orzechy, itp. (według smaku)
Wykonanie
Mąkę przesiać, dodać masło, posiekać, dodać żółtka, cukier, śmietanę, szybko zagnieść.
Blachę o wymiarach 35x25 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować, przenieść na blaszkę, dokładnie wylepić spód i wyrównać. Ozdobić wokół skręconym wałeczkiem ciasta (wersja wielkanocna).
Piec w temperaturze 200 st. przez ok. 20 minut, na jasnozłoty kolor. Ciasto jest płaskie, ale właśnie takie ma być! Ostudzić!
Dżemem morelowym, a potem gotową masą krówkową posmarować upieczone i wystudzone ciasto.
Posmarowane ciasto udekorować bakaliami. Mogą to być rodzynki, płatki migdałów, kandyzowana skórka pomarańczowa lub cytrynowa, daktyle, orzechy, itp.
Źródło: Dzień Dobry TVN