MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Wielkanoc 2023. Domowy majonez do jajek. Jak zrobić domowy majonez [PRZEPISY WIELKANOCNE]

mad
Domowy majonez jest bardzo prosty do zrobienia.
Domowy majonez jest bardzo prosty do zrobienia. Paulina Nosek
Przepisy na domowy majonez: tradycyjny, dietetyczny i wegański.

Jak zrobić domowy majonez? Przepis jest bardzo prosty. Poniżej prezentujemy trzy przepisy na domowy majonez: tradycyjny, dietetyczny i wegański.

Tradycyjny domowy majonez świetnie sprawdzi się do wielkanocnych jajek.
Tradycyjny domowy majonez świetnie sprawdzi się do wielkanocnych jajek. iStock

Domowy majonez tradycyjny [PRZEPIS]

Składniki

  • 2 żółtka (najlepiej z jajek ekologicznych)
  • 1 i 2/3 szklanki dobrego oleju
  • 1/2 łyżeczki ostrej musztardy (lub więcej)
  • sól, pieprz do smaku
  • sok z cytryny lub ocet

Wykonanie
Przed przystąpieniem do robienia domowego majonezu, wszystkie składniki należy wyciągnąć, by miały temperaturę pokojową. Z jajek oddzielić żółtka. Dać do wysokiego naczynia. Do żółtek dodawać stopniowo, powoli olej energicznie mieszając (najlepiej ręcznie). Na samym końcu dodać pozostałe składniki do smaku.
Przepis Justyny Kalemby

Dietetyczny majonez dla dbających o linię.
Dietetyczny majonez dla dbających o linię. Paulina Nosek

Wielkanocny dietetyczny domowy majonez [PRZEPIS]

Tego majonezu można używać wszędzie tam, gdzie używa się zwykłego majonezu.

Składniki

  • opakowanie serka wiejskiego
  • 2 jajka
  • łyżeczka ostrej musztardy
  • łyżeczka soku z cytryny
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • szczypta soli
  • można dodać dodatkowo łyżeczkę octu jeśli ktoś lubi octowe majonezy

Wykonanie
Jajka ugotować na twardo, w osolonej wodzie.
W misce wymieszać serek wiejski, musztardę, sok z cytryny oraz przyprawy. Zmiksować na gładką masę.
Poprosić kogoś kto ma „azbestowe dłonie”, by obrał nam tylko przelane zimną wodą jajka (będą parzyć, ale można wytrzymać), następnie pokroić je i wrzucić do podstawy majonezu. Zmiksować blenderem aż masa stanie się jednolita i puszysta.
Przepis Pauliny Nosek

Majonez z ziemniaków - propozycja dla wegan.
Majonez z ziemniaków - propozycja dla wegan. Katarzyna Kośmider

Majonez wegański - z ziemniaków [PRZEPIS]

Składniki 

  • 200 g ziemniaków (2 duże ziemniaki) 
  • 4 łyżki wody 
  • 1 łyżka musztardy 
  • 1 ząbek czosnku 
  • 1 - 2 łyżki soku z cytryny 
  • ok. ½ szklanki oleju 
  • sól, pieprz do smaku

 

Wykonanie 
Ziemniaki umyć, obierać, ugotować do miękkości w osolonej wodzie, odcedzić. Ciepłe, ale nie gorące ziemniaki zblendować razem z czosnkiem, musztardą, wodą i sokiem z cytryny. Do zblendowanych ziemniaków dodawać małymi porcjami olej, cały czas blendując, do czasu uzyskania odpowiedniej konsystencji. Gotowy majonez doprawić do smaku sola i pieprzem, dokładnie wymieszać. 
Przepis Katarzyny Kośmider

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak kupić dobry miód? 7 kroków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska