Jak zrobić domowy majonez? Przepis jest bardzo prosty. Poniżej prezentujemy trzy przepisy na domowy majonez: tradycyjny, dietetyczny i wegański.

Domowy majonez tradycyjny [PRZEPIS]
Składniki
- 2 żółtka (najlepiej z jajek ekologicznych)
- 1 i 2/3 szklanki dobrego oleju
- 1/2 łyżeczki ostrej musztardy (lub więcej)
- sól, pieprz do smaku
- sok z cytryny lub ocet
Wykonanie
Przed przystąpieniem do robienia domowego majonezu, wszystkie składniki należy wyciągnąć, by miały temperaturę pokojową. Z jajek oddzielić żółtka. Dać do wysokiego naczynia. Do żółtek dodawać stopniowo, powoli olej energicznie mieszając (najlepiej ręcznie). Na samym końcu dodać pozostałe składniki do smaku.
Przepis Justyny Kalemby

Wielkanocny dietetyczny domowy majonez [PRZEPIS]
Tego majonezu można używać wszędzie tam, gdzie używa się zwykłego majonezu.
Składniki
- opakowanie serka wiejskiego
- 2 jajka
- łyżeczka ostrej musztardy
- łyżeczka soku z cytryny
- świeżo zmielony czarny pieprz
- szczypta soli
- można dodać dodatkowo łyżeczkę octu jeśli ktoś lubi octowe majonezy
Wykonanie
Jajka ugotować na twardo, w osolonej wodzie.
W misce wymieszać serek wiejski, musztardę, sok z cytryny oraz przyprawy. Zmiksować na gładką masę.
Poprosić kogoś kto ma „azbestowe dłonie”, by obrał nam tylko przelane zimną wodą jajka (będą parzyć, ale można wytrzymać), następnie pokroić je i wrzucić do podstawy majonezu. Zmiksować blenderem aż masa stanie się jednolita i puszysta.
Przepis Pauliny Nosek

Majonez wegański - z ziemniaków [PRZEPIS]
Składniki
- 200 g ziemniaków (2 duże ziemniaki)
- 4 łyżki wody
- 1 łyżka musztardy
- 1 ząbek czosnku
- 1 - 2 łyżki soku z cytryny
- ok. ½ szklanki oleju
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie
Ziemniaki umyć, obierać, ugotować do miękkości w osolonej wodzie, odcedzić. Ciepłe, ale nie gorące ziemniaki zblendować razem z czosnkiem, musztardą, wodą i sokiem z cytryny. Do zblendowanych ziemniaków dodawać małymi porcjami olej, cały czas blendując, do czasu uzyskania odpowiedniej konsystencji. Gotowy majonez doprawić do smaku sola i pieprzem, dokładnie wymieszać.
Przepis Katarzyny Kośmider
