Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Wielkanocny mazurek kajmakowy z bakaliami [PRZEPIS]

Katarzyna Jaworek
Katarzyna Jaworek
Wielkanocny mazurek kajmakowy z bakaliami

- Do przygotowania w kilka chwil. Nie może go zabraknąć na wielkanocnym stole – mówi Katarzyna Jaworek, autorka bloga Tradycyjna kuchnia Kasi.

Składniki na ciasto

  • 200 g mąki
  • 150 g masła lub margaryny
  • 3 żółtka
  • 1/2 łyżki śmietany 18 proc.
  • 3 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo

  • 1/2 puszki masy kajmakowej
  • bakalie do dekoracji (migdały, płatki migdałowe, żurawina, orzechy laskowe)

Wykonanie
Mąkę przesiać na stolnicę. Połączyć z masłem (margaryną). Dodać żółtka, śmietanę, proszek do pieczenia oraz cukier. Zagnieść ciasto.
Ciasto rozwałkować. Ostrym nożem wykroić w cieście kształt jajka. Pozostałe ciasto wykorzystać do zrobienia brzegu. Ciasto ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 30 minut w temperaturze 170 stopni.
Na przestudzonym cieście rozsmarować masę kajmakową. Ciasto udekorować bakaliami według uznania.

Wielkanoc tuż tuż! Sprawdź najlepsze przepisy na babki!

 

Jajka faszerowane na Wielkanoc. Zobacz najlepsze przepisy!

Źródło: Dzień Dobry TVN

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wideo
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska