- Do przygotowania w kilka chwil. Nie może go zabraknąć na wielkanocnym stole – mówi Katarzyna Jaworek, autorka bloga Tradycyjna kuchnia Kasi.
Składniki na ciasto
- 200 g mąki
- 150 g masła lub margaryny
- 3 żółtka
- 1/2 łyżki śmietany 18 proc.
- 3 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo
- 1/2 puszki masy kajmakowej
- bakalie do dekoracji (migdały, płatki migdałowe, żurawina, orzechy laskowe)
Wykonanie
Mąkę przesiać na stolnicę. Połączyć z masłem (margaryną). Dodać żółtka, śmietanę, proszek do pieczenia oraz cukier. Zagnieść ciasto.
Ciasto rozwałkować. Ostrym nożem wykroić w cieście kształt jajka. Pozostałe ciasto wykorzystać do zrobienia brzegu. Ciasto ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 30 minut w temperaturze 170 stopni.
Na przestudzonym cieście rozsmarować masę kajmakową. Ciasto udekorować bakaliami według uznania.
Wielkanoc tuż tuż! Sprawdź najlepsze przepisy na babki!

Jajka faszerowane na Wielkanoc. Zobacz najlepsze przepisy!

Źródło: Dzień Dobry TVN