Wojciech Harpula jest redaktorem naczelnym Gazety Krakowskiej. Niekwestionowany autorytet w sprawach redakcyjno-dziennikarskich, a także specjalista od historii i wszystkiego, co dotyczy Krakowa. Skosztujcie jego zupy grzybowej.
Składniki
- ok. 90 g suszonych grzybów (prawdziwki, podgrzybki)
- marchew
- pietruszka
- seler
- cebula (można pominąć)
- liść laurowy
- ziele angielskie
- sól
- pieprz
- śmietana (opcjonalnie)
Wykonanie
Dzień wcześniej grzyby wypłukać w zimnej wodzie i zalać ciepłą wodą.
Następnego dnia grzyby przelać do garnka razem z wodą, w której się moczyły. Trzeba jednie uważać, by nie przelać osadu, który wytworzył się na dnie naczynia, w którym moczyliśmy grzyby. Dolać około dwóch litrów wody, wrzucić liścia laurowego i ziele angielskie, ugotować grzyby do miękkości. Do wywaru dodać dokładnie wymyte, obrane i pokrojone warzywa. Gotować do miękkości.
Grzyby, warzywa, liść laurowy i ziele angielskie wyciągnąć i przełożyć do miski. Wywar przecedzić przez sito. Do wywaru dodać pokrojone grzyby. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Zupę można zabielić śmietaną i podawać na przykład z łazankami lub uszkami grzybowymi.
WIDEO: Jak przygotować wegańskie potrawy na wigilię?
Źródło: Dzień Dobry TVN, x-news