Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Wigilijna zupa grzybowa redaktora naczelnego [PRZEPIS]

Redakcja
Przepis na wigilijną zupę grzybową.

Wojciech Harpula jest redaktorem naczelnym Gazety Krakowskiej. Niekwestionowany autorytet w sprawach redakcyjno-dziennikarskich, a także specjalista od historii i wszystkiego, co dotyczy Krakowa. Skosztujcie jego zupy grzybowej.

Składniki

  • ok. 90 g suszonych grzybów (prawdziwki, podgrzybki)
  • marchew
  • pietruszka
  • seler
  • cebula (można pominąć)
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • sól
  • pieprz
  • śmietana (opcjonalnie)

Wykonanie
Dzień wcześniej grzyby wypłukać w zimnej wodzie i zalać ciepłą wodą.

Następnego dnia grzyby przelać do garnka razem z wodą, w której się moczyły. Trzeba jednie uważać, by nie przelać osadu, który wytworzył się na dnie naczynia, w którym moczyliśmy grzyby. Dolać około dwóch litrów wody, wrzucić liścia laurowego i ziele angielskie, ugotować grzyby do miękkości. Do wywaru dodać dokładnie wymyte, obrane i pokrojone warzywa. Gotować do miękkości.

Grzyby, warzywa, liść laurowy i ziele angielskie wyciągnąć i przełożyć do miski. Wywar przecedzić przez sito. Do wywaru dodać pokrojone grzyby. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Zupę można zabielić śmietaną i podawać na przykład z łazankami lub uszkami grzybowymi.

WIDEO: Jak przygotować wegańskie potrawy na wigilię?

Źródło: Dzień Dobry TVN, x-news

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wideo
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska