Przekąski na karnawałową imprezą na raz! Wrapy od lat cieszą się ogromną popularnością wśród imprezowiczów. Nic dziwnego – są proste do przygotowania i smakują obłędnie.
Wrapy z kurczakiem [PRZEPIS]
Składniki:
- 5 tortilli
- 400 g piersi z kurczaka
- 1 duży ząbek czosnku
- Szczypta oregano
- Papryka wędzona
- Sól, pieprz
- Kilka suszonych pomidorów
- 5 łyżek kukurydzy konserwowej
- ¼ kapusty pekińskiej
Składniki na sos:
- 5 łyżek majonezu
- 1 duży ząbek czosnku
- Szczypta soli i pieprzu
- Szczypta ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka natki pietruszki
Wykonanie wrapów
Przygotowanie zaczynamy od sosu. W miseczce mieszamy majonez, dodajemy czosnek wyciśnięty przez praskę, posiekaną natkę pietruszki, dodajemy szczyptę soli, pieprzu oraz ziół prowansalskich. Całość mieszamy za pomocą łyżki.
Pierś z kurczaka marynujemy w papryce wędzonej oraz oregano, a także czosnku wyciśniętym przez praskę. Przyprawiamy solą i pieprzem. Następnie grillujemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza.
Po upieczeniu pierś kroimy na małe kawałki i odkładamy do miseczki. Do osobnych miseczek dodajemy posiekane suszone pomidory oraz kapustę pekińską. Na placek tortilli rozsmarowujemy 1 lub 2 łyżeczki sosu czosnkowo-ziołowego, rozkładamy zgrillowanego kurczaka, łyżeczkę suszonych pomidorów, łyżeczkę kukurydzy i dodajemy 3 łyżeczki poszatkowanej kapusty. Zwijamy tortillę w rulon, zawijamy dość ciasno w folię spożywczą lub w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny. Następnie wyciągamy tortillę i kroimy na połowę po skosie.
Przepis szefa kuchni Dworu Korona Karkonoszy
Szukasz innych przepisów na przekąski? Zobacz:
Ekspresowa pizza z cukinii
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?