Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Wrapy z kurczakiem – przekąska na karnawałową imprezę według szefa kuchni [PRZEPIS]

opr. Magda Smoleń
Wrapy z kurczakiem to pomysł na szybką imprezową przekąskę. Zobacz przepis szefa kuchni.
Wrapy z kurczakiem to pomysł na szybką imprezową przekąskę. Zobacz przepis szefa kuchni.
Na każdej karnawałowej imprezie – małej czy dużej, nie może zabraknąć przekąsek. Idealnie sprawdzą się wrapy - czyli roladki z tortilli na zimo. Zobacz przepis szefa kuchni na wrapy z kurczakiem, kapustą pekińską i suszonymi pomidorami.

Przekąski na karnawałową imprezą na raz! Wrapy od lat cieszą się ogromną popularnością wśród imprezowiczów. Nic dziwnego – są proste do przygotowania i smakują obłędnie.

Wrapy z kurczakiem [PRZEPIS]

Składniki:

  • 5 tortilli
  • 400 g piersi z kurczaka
  • 1 duży ząbek czosnku
  • Szczypta oregano
  • Papryka wędzona
  • Sól, pieprz
  • Kilka suszonych pomidorów
  • 5 łyżek kukurydzy konserwowej
  • ¼ kapusty pekińskiej

Składniki na sos:

  • 5 łyżek majonezu
  • 1 duży ząbek czosnku
  • Szczypta soli i pieprzu
  • Szczypta ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka natki pietruszki

Wykonanie wrapów
Przygotowanie zaczynamy od sosu. W miseczce mieszamy majonez, dodajemy czosnek wyciśnięty przez praskę, posiekaną natkę pietruszki, dodajemy szczyptę soli, pieprzu oraz ziół prowansalskich. Całość mieszamy za pomocą łyżki.
Pierś z kurczaka marynujemy w papryce wędzonej oraz oregano, a także czosnku wyciśniętym przez praskę. Przyprawiamy solą i pieprzem. Następnie grillujemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza.
Po upieczeniu pierś kroimy na małe kawałki i odkładamy do miseczki. Do osobnych miseczek dodajemy posiekane suszone pomidory oraz kapustę pekińską. Na placek tortilli rozsmarowujemy 1 lub 2 łyżeczki sosu czosnkowo-ziołowego, rozkładamy zgrillowanego kurczaka, łyżeczkę suszonych pomidorów, łyżeczkę kukurydzy i dodajemy 3 łyżeczki poszatkowanej kapusty. Zwijamy tortillę w rulon, zawijamy dość ciasno w folię spożywczą lub w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny. Następnie wyciągamy tortillę i kroimy na połowę po skosie.
Przepis szefa kuchni Dworu Korona Karkonoszy

Szukasz innych przepisów na przekąski? Zobacz:

od 7 lat
Wideo

Ekspresowa pizza z cukinii

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska