MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Pyszny kurczak ze szparagami na wiosenny obiad. Przy tym daniu się nie napracujesz. Wypróbuj przepis na pierś z kurczaka w kremowym sosie

Karolina Głogowska
Pierś z kurczaka ze szparagami to pomysł na wiosenny obiad
Pierś z kurczaka ze szparagami to pomysł na wiosenny obiad 123rf/timolina/zdjęcie ilustracyjne
Kurczak ze szparagami w pysznym, szparagowym sosie to idealny pomysł na szybki, wiosenny obiad. Wystarczy tylko kilka składników i w niecałe pół godziny mamy wyśmienity, lekki posiłek. Sprawdź, jak gotować szparagi i nie wylewaj wody, bo będzie nam potrzebna do przygotowania sosu.

W skrócie

Dziś mam dla ciebie przepis na pyszną pierś z kurczaka ze szparagami. Danie jest lekkie, ale bardzo pożywne i na pewno doda ci dużo energii. W dodatku smakuje wspaniale i bardzo łatwo się je robi. Przygotowanie jest banalnie proste i nie wymaga praktycznie żadnego wysiłku. To idealny przepis na wiosenny lub letni obiad w sezonie na szparagi.

Jak gotować szparagi?

Gotowanie szparagów wcale nie jest trudną sztuką, jeśli przestrzegamy kilku bardzo prostych zasad. Być może zdarzyło ci się jeść rozgotowane lub łykowate szparagi i to zniechęciło cię do tego warzywa. Wiele osób nie wie, jak przygotować szparagi, więc postępuje z nimi np. jak z ziemniakami, po prostu zalewa zimną wodą i gotuje. Inni kupują specjalne, wysokie garnki do gotowania szparagów, które tak naprawdę wcale nie są potrzebne, aby przyrządzić to warzywo.

Jak przygotować szparagi do gotowania? Zielone pozbawiamy stwardniałych trzonków (2-4 cm od dołu). Białe szparagi traktujemy tak samo, z tym, że musimy je jeszcze obrać. Do dużego garnka wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia. Solimy i dopiero w tym momencie wkładamy szparagi. Profesjonalni kucharze powiedzą, że główki szparagów muszą wystawać z wody, ponieważ gotują się szybciej i po to właśnie kupuje się specjalne garnki. Tak naprawdę jednak, o ile nie zależy nam na gwiazdce Michelin, różnica nie będzie zbyt duża. Gotowanie zielonych szparagów powinno trwać ok. 3 minut. Naprawdę tyle wystarczy, aby warzywo uzyskało odpowiednią miękkość, a właściwie pozostało al dente. Białe szparagi możemy gotować 5 minut.

W przepisie na szparagi z kurczakiem, który podaję poniżej, jest jeszcze jedna ważna rzecz. Nie wylewaj wody z gotowania szparagów! Użyjemy jej jako bazy do sosu.

Przepis na szparagi z kurczakiem w pysznym sosie szparagowym

Czas przygotowania: 30 minut
Porcja: 4 osoby
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • podwójna pierś z kurczaka,
  • pęczek zielonych szparagów,
  • 150 ml śmietanki 30%,
  • łyżka soku z cytryny,
  • łyżka mąki,
  • olej do smażenia,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • sól, pieprz.

Jak zrobić szparagi z kurczakiem?

  1. Kurczaka oczyściłam i pokroiłam na mniejsze części. Doprawiłam solą i pieprzem, po czym podsmażyłam na oleju.
  2. Odłamałam stwardniałe części szparagów. W dużym garnku zagotowałam wodę, a kiedy zaczęła wrzeć, posoliłam i wrzuciłam szparagi. Od tego momentu gotowałam je trzy minuty.
  3. Szparagi wyjęłam łyżką cedzakową, żeby nie wylewać wody, która jest nam potrzebna do sosu.
  4. Niecałą szklankę wody z gotowania szparagów wlałam do rondelka i zagotowałam ze śmietanką. Dodałam sok z cytryny, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Zagęściłam łyżką mąki, wymieszałam i zagotowałam.
  5. Sos przelałam na patelnię z kurczakiem i dusiłam całość ok. 5 minut. Na koniec dodałam szparagi i wymieszałam.
  6. Kurczaka ze szparagami można podawać z ryżem lub ziemniakami z wody.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie.
ObserwujStronaKuchni.pl!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Placek z agrestem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Pyszny kurczak ze szparagami na wiosenny obiad. Przy tym daniu się nie napracujesz. Wypróbuj przepis na pierś z kurczaka w kremowym sosie - Strona Kuchni

Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska