Sałatka z ciecierzycy to pomysł na lekką przekąskę. Nie tylko wtedy, gdy odwiedzą nas niespodziewani goście.
- Świeża, zdrowa, lekka i nowoczesna. Po prostu hit na twoim stole! - mówi Aleksander Zachuta, Małopolski Ambasador Smaku.
Zobacz też. Kulinarny Kraków kontra reszta świata. Rozmowa z Aleksandrem Zachutą
Sałatka z ciecierzycy z kozim serem, burakami i papryką [PRZEPIS]
![Szybka sałatka z ciecierzycy z kozim serem, burakami i papryką. Tak to robi szef kuchni! [PRZEPIS]](https://d-pt.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/15/42/6437af251b96c_o,size,250x400,q,71,h,fdd253.jpg)
Składniki
- ciecierzyca z puszki (ugotuj samodzielnie jeśli masz chwilkę czasu )
- pomidorki koktajlowe
- gotowane buraki czerwone (oczywiście lepiej ugotować samemu, ale mogą być już gotowe ze sklepu)
- kolorowa papryka
- suszone morele (najlepsze są te ciemne)
- kozi ser
- kiełki do ozdoby
Składniki na sos:
- odrobina miodu wymieszanego z sokiem z cytryny
Dodatkowo
- szklane naczynie lub kilka mniejszych, np. dużych kieliszków lub szklanek, w których stworzysz modne monoporcje
Wykonanie:
Odcedź i opłucz soczewicę, przesyp na dno szklanej miski. Teraz kolejno układaj przekrojone na pół lub cztery części pomidorki, pokrojone w drobne słupki warzywa i buraki. Na wierzch poukładaj kruszony kozi ser i ozdabiaj pokrojonymi w paski suszonymi morelami. Ozdób mikro ziołami (listkami) lub kiełkami. Polej na sam koniec odrobiną sosu - miodem z sokiem z wyciśniętej cytryny.
Przypomnijmy. Ciecierzyca, zwana także grochem włoskim, zawiera dużą dawkę węglowodanów i białka. Bogata jest także z witaminy B i K, kwas foliowy, ryboflawiny i szereg innych składników odżywczych niezbędnych do prawidłowej pracy organizmu. Ze względu na wysoką zawartość żelaza, cieciorkę osoby chorujące na anemię. Ciecierzyca idealnie sprawdza się też jako jeden z podstawowych składników diety wegetariańskiej i wegańskiej.
