
Tak gotowały nasze babcie
Zobacz, jakie przepisy są przekazywane z pokolenia na pokolenie. Znajdziesz tu przepisy na pierogi, barszcz ukraiński i knedle --->
Chrust, faworki czy jeszcze inaczej chrustek i chruściki występują na Liście produktów tradycyjnych województwa opolskiego oraz śląskiego.

Pierogi przepis babci
Podstawowy przepis na pierogi, które większość z nas pamięta z dzieciństwa to te przygotowywane z mąki pszennej.
Składniki:
400 g mąki
1-2 żółtka
2 łyżki masła
szczypta soli
ok. 60 ml przegotowanej wody
Mąkę przesiewamy na stolnicę, a masło roztapiamy w garnuszku, po czym odstawiamy do przestudzenia. W mące robimy dołek i wbijamy żółtka, dodajemy sól i masło oraz wodę. Wyrabiamy ciasto, by było gładkie i elastyczne.
Babcie często zawijały ciasto w ściereczkę i dawały mu "odpocząć" przez ok. pół godziny.
Ciasto rozwałkowujemy, podsypując mąką, by nie kleiło się do stolnicy. Wykrawamy kółka, np. szklanką, nakładamy farsz i sklejamy boki. Gotujemy w osolonej wodzie.

Barszcz ukraiński według przepisu babci
Składniki:
400 g buraków ćwikłowych
100 g fasoli perłowej lub Jaś
włoszczyzna z kapustą włoską
1,5 litra wody
3 ziemniaki
koncentrat pomidorowy (mały słoiczek lub puszka)
po łyżce mąki i masła,
pół szklanki śmietany
pół szklanki kwasu buraczkowego
ząbek czosnku, sól, pieprz, sok z cytryny
Fasolę moczymy przez noc w zimnej wodzie, Gotujemy do miękkości i pod koniec solimy. Z połowy warzyw bez kapusty gotujemy wywar w 1,5 l wody. Odcedzamy. W wywarze gotujemy ziemniaki pokrojone w kostkę, gdy lekko zmiękną, dodajemy poszatkowana kapustę.
Resztę warzyw ścieramy na grubych oczkach tarki i gotujemy w małej ilości osolonej wody.
Robimy zasmażkę z mąki i masła, dodajemy kilka łyżek wywaru i mieszamy, by sos zgęstniał i był gładki. Dodajemy przecier i kwas, a następnie fasolę. Łączymy całość z wywarem w garnku i doprawiamy do smaku przyprawami, czosnkiem, sokiem w cytryny.

Przepis babci na knedle z owocami
Śliwki, morele, a może truskawki? Do knedli trafiały świeże owoce sezonowe.
Składniki:
250 g twarogu
5 łyżek masła
2 jajka
140 g mąki
cukier i sól
Masło roztapiamy i rozcieramy z twarogiem, jajkami, szczyptą soli, łyżką cukru. Dosypujemy mąkę stopniowo, by powstało miękkie ciasto. Formujemy kulę, zostawiamy na pół godziny pod ściereczką.
Jeśli wybieramy owoce, które mają pestkę, trzeba ją usunąć. Rozwałkowujemy delikatnie ciasto i wycinamy koła, Układamy owoce, sklejamy knedle starannie, by sok z owoców nie wyciekł. Gotujemy ok. 10 minut.