Smaki dzieciństwa w trendzie, bo pierogi babci były najlepsze
W tym roku trend "comfort food", czyli jedzenie wzbudzające pozytywne emocje zostanie rozszerzone o głębsze doznania – sentymentalne konotacje, uważają twórcy aplikacji Too Good to Go, która przyczynia się do zapobiegania marnowaniu jedzenia. Posmakowaliśmy już kuchni świata, nasyciliśmy się smakami Wloch, Grecji, Ameryki czy szerokiej Azji. Tęsknimy za smakami dzieciństwa i próbujemy je odtwarzać.
Nostalgia food to nic innego jak przepisy naszych babć. To powrót do korzeni, kultywowanie prostych form i przepisów bez zbędnych ozdobników. W przygotowaniu posiłków będzie liczyć się oszczędność, dbanie o przydomowy ogródek uprawiany na własne potrzeby czy wykorzystywanie resztek w kuchni.
Smak, zapach, a nawet fakturę próbujemy odtworzyć. Dlatego cennym znaleziskiem jest zeszyt babci z przepisami.
Tych przepisów babć szukamy w internecie najczęściej
- pierogi
- faworki/chrusty
- barszcz ukraiński
- barszcz czerwony
- kluski leniwe
- kotlety mielone
- zupa ogórkowa
- dżem truskawkowy
- ćwikła z chrzanem
- pampuchy
- ogórki małosolne
- zupa szczawiowa
