Rzeczywiście w tym roku zorganizowanie Europejskich Targów Produktów Regionalnych – było niezwykle trudne – podkreśla Piotr Bąk starosta tatrzańskie.
– Chodzi oczywiście o przepisy sanitarne i ograniczenia z tym związane. Sprawą oczywistą było, że w tym roku wystawcy zostaną ograniczeni do terenu naszego kraju. Ale reprezentują oni znakomicie różnorodność produktów regionalnych z całej Polski. Przypomnę, że tylko certyfikowane produkty regionalne mogą być prezentowane na naszych targach. Ta różnorodność, bogactwo zarówno w dziedzinie produkcji żywności, rzemiosła, wyrobów artystycznych, kosmetyków – to wszystko składa się na nasze dziedzictwo, naszą lokalną kulturę, zwyczaje i sposób życia. W ostatnich latach na rynku dominowały masowe produkty, często gorszej jakości produkowane dla wielkich sieci handlowych. Teraz jednak wzrasta nasza świadomość konsumencka i zwracamy uwagę na to, co pojawia się na naszych stołach. I tutaj zdrowe, ekologiczne produkty regionalne znów stały się popularne i pożądane. Zakopane jest miejscem spotkania dla wszystkich Polaków, którzy tu przyjeżdżają wypocząć, a przy okazji mogą odwiedzić nasze targi i zobaczyć, jak bogata jest oferta naszych rodzimych producentów.
Tatry: Szlakiem do Morskiego Oka zeszła lawina... turystów
Co ważne w dobie pandemii organizatorzy tegorocznych targów zrobili wszystko, aby zapewnić turystom i zwiedzającym bezpieczeństwo sanitarne. - Pilnujemy, by każda z osób odwiedzających targi miała założoną maseczkę, by zdezynfekowała dłonie -podkreśla Helena Buńda dyrektor Tatrzańskiej Agencji Rozwoju, Promocji i Kultury. - Dodatkowo liczymy naszych gości, ponieważ jednocześnie więcej niż 150 osób nie może tutaj przebywać. Mamy osobne wejście i wyjście, a rotacja ludzi jest cały czas pod naszą kontrolą. Wystawcy dopisali, mamy też specjalny program artystyczny.
Niestety wszystko odbywa się w mniejszym zakresie niż w poprzednich latach. Nie mamy zorganizowanej degustacji i gotowania na żywo, ale myślę, że pomimo tego jest również ciekawie. Cieszymy się bardzo, że udało się nam się targi zorganizować i zapraszamy każdego kto jest obecnie w Zakopanem, do nas na Równie Krupową, na Targi Produktów Regionalnych. Trzeba tutaj właśnie zaznaczyć, że w tym roku nie ma degustacji i wspólnego gotowania dań z różnych kuchni z całej Europy. Ale wystawcy pakują zakupy spożywcze do jednorazowych opakowań i poza terenem targów można oddać się smakowaniu tych specjałów.
Wśród produktów regionalnych królują sery oraz wędliny prosto z wędzarni. Miasteczko targowe działa już od wtorkowego poranka, a ilość zainteresowanych gości przekracza najśmielsze oczekiwania.
Zdjęcia w galerii autorstwa Przemysława Bolechowskiego i Pawła Murzyna
- Nieistniejące już tatrzańskie schroniska. Słyszeliście o nich?
- Koronawirus w Polsce [DANE, MAPY, WYKRESY]
- Parking pod Babia Górą w prokuraturze. Powstał nielegalnie
- Drożyzna nad morzem? Na Podhalu obiad zjesz za 15 zł
- Przyrodnicy uratowali przed utonięciem 500 susłów
- Urokliwe miejsca w Tatrach, gdzie nie będzie dzikich tłumów
