Lato to czas, w którym tłuste, mięsne i czasochłonne dania odsuwamy na dalszy plan. Na naszych stołach dominują orzeźwiające potrawy bogate w warzywa – szczególnie te rodzime.
Jak lato – to oczywiście cukinia. Jest produktem niskokalorycznym zawierającym potas, magnez, żelazo, witaminy z grupy B oraz witaminy A, C i K. Wpływa na poprawę funkcjonowania układu odpornościowego i prawidłowe widzenie.
Zupa krem z cukinii z ziarenkami
Składniki
- 2 cukinie
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1,5 łyżki masła
- 2 szklanki bulionu mięsno- warzywnego
- 1,5 łyżki mieszanki ziaren słonecznika, dyni, sezamu i siemienia lnianego
- szczypta mielonego imbiru
- sól
- pieprz
Wykonanie zupy z cukinii
Z cukinii wydrążyć miąższ, warzywo pokroić w kostkę. Cebulę oraz czosnek obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Na patelni rozpuścić masło. Dodać cebulę oraz czosnek. Zeszklić. Następnie dodać cukinię. Smażyć 2-3 minuty.
Warzywa przełożyć do garnka. Wlać bulion. Gotować około 15 minut. Doprawić do smaku imbirem, solą oraz pieprzem.
Zupę dokładnie zmiksować blenderem na jednolity krem. Ziarna uprażyć na suchej patelni. Zupę krem przelać do miseczek przygotowanych z wydrążonej cukinii, posypać ziarenkami i podawać.
Przepis Katarzyna Jaworek, autorki bloga „Tradycyjna kuchnia Kasi”
Zobacz też inne przepisy na pyszne zupy:
