Ciasteczka owsiane bez cukru to świetne łakocie, które z pewnością ucieszą małych i dużych łasuchów. Dla dorosłych są pysznym dodatkiem do porannej kawy lub herbaty, dla dzieci są natomiast super przekąską, którą mogą podjadać o każdej porze dnia. Przygotowanie ciastek jest proste, więc do wspólnego pieczenia śmiało można zaprosić nawet najmłodsze dzieci! Przydzielenie im ważnych zadań, takich jak mieszanie, czy dosypywanie składników, układanie ciasteczek na blaszce, a potem wspólne oczekiwanie na gotowe ciasteczka i wielki finał, czyli jedzenie – to naprawdę doskonała zabawa i smakowita przygoda!
Poniżej przepis na błyskawiczne ciasteczka owsiane z miodem i bakaliami, które podbiją podniebienia małych i dużych smakoszy słodyczy.
Składniki
- 2,5 szklanki płatków owsianych
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka pełnoziarnistej kaszki z bananami Holle
- ½ szklanki mleka
- 2 jajka
- ok. 4 łyżki miodu
- 100 g masła klarowanego
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- posiekane rodzynki, śliwki, morele, pestki z dyni i słonecznika lub inne ulubione bakalie i ziarna
Wykonanie
Suche składniki wymieszać ze sobą w jednej misce a jajka, mleko, miód w drugiej. Połączyć zawartości obu misek, dodać Wszystkie składniki wymieszać w misce łyżką, jeśli masa będzie bardzo gęsta, dodać roztopione masło klarowane oraz posiekane bakalie. Piekarnik rozgrzać do temperatury 160-170 stopni.
Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia nałożyć dużą łyżką ciastka delikatnie zaokrąglając ich brzegi. Ciasteczka piec około 8-10 minut, najlepiej w termoobiegu.
Wskazówka: Jeżeli ciasto będzie zbyt gęste należy dodać więcej mleka
Porada: Bakalie dobrać i posiekać odpowiednio drobno dostosowując wielkość i rodzaj do wieku dzieci.
Zobacz też: Najlepsze ciasta z truskawkami
Zobacz też:TOP 10 dań z cukinii naszych Czytelników
Zobacz też:Przepisy na rewelacyjne zupy z dyni
Źródło: Dzień Dobry TVN