Joanna Kądziołka bardzo lubi piec i gotować. Swoimi przepisami dzieli się na blogu Po prostu pycha.
Składniki
- 3/4 szklanki kaszy jaglanej
- 3/4 szklanki wiórków kokosowych
- 5 łyżek cukru pudru lub ksylitolu
- 2 łyżki mleka kokosowego
- ok. 30 g całych migdałów
- 3 kostki białej czekolady (opcjonalnie)
Dodatkowo
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych do obtoczenia kulek
Wykonanie
Kaszę jaglaną ugotować w garnku w 2,5 szklanki wody oraz mleczku kokosowym. Ważne, aby kasza całkowicie wchłonęła płyn. Migdały zalać gorącą wodą, wtedy łupka zdecydowanie łatwiej zacznie od nich odchodzić. Gdy ugotowana kasza lekko przestygnie, dodać do niej wiórki kokosowe, posiekane migdały, cukier puder oraz opcjonalnie starte trzy kostki białej czekolady. Wszystko wymieszać, zblendować na jasną masę, wstawić do zamrażalnika na 20 minut, by kulki się ładniej formowały. Z zimnej masy uformować rękami kulki, obtoczyć w wiórkach kokosowych. Gotowe kuleczki włożyć do lodówki na minimum godzinę. Pycha!