Wielu chętnych na jedno miejsce
Wśród najpopularniejszych kierunków URK w tym roku znalazła się: weterynaria (9,2 rej./miej.), etologia i psychologia zwierząt (7,82 rej./miej.), dietetyka (4,94 rej./miej.) oraz architektura krajobrazu (5,09 rej./miej.). Najmniejszym zainteresowaniem z kolei cieszyły się kierunki: rolnictwo (0,78 rej./miej.), biogospodarka (0,84 rej./miej.) oraz bioinformatyka i analiza danych (0,53 rej./miej.).
Aktualnie już trwa II tura rekrutacji na następujące kierunki studiów stacjonarnych I stopnia:
- do 21 sierpnia 2023 r. - geodezja i kartografia; gospodarka przestrzenna; inżynieria środowiska (stacj.); inżynieria i gospodarka wodna
- do 27 sierpnia 2023 r. - biogospodarka; ochrona środowiska; rolnictwo; ekonomia; zarządzanie
- W roku akademickim 2023/2024, Uniwersytet Rolniczy oferuje kandydatom naukę na 31 kierunkach studiów polskojęzycznych oraz 7 angielskojęzycznych. Pierwsza tura rekrutacji rozpoczęła się 1 czerwca i trwała do 12 lipca br. Ogłoszenie wyników nastąpiło 17 lipca, a przyjmowanie dokumentów z I tury rekrutacji potrwa do 21 lipca - mówi dr inż. Izabella Majewska, rzecznik prasowy URK.
Dla kandydatów przygotowano łącznie 4964 miejsc na studiach stacjonarnych i niestacjonarnych I i II stopnia (z czego na studiach stacjonarnych I stopnia przygotowano 2285 miejsc, a na studiach niestacjonarnych I stopnia – 780 miejsc).
Oferowane kierunki studiów w języku polskim:
- 1. architektura krajobrazu
- 2. biogospodark
- 3. bioinformatyka i analiza danych
- 4. bioinżynieria zwierząt
- 5. biologia stosowana
- 6. biotechnologia
- 7. browarnictwo i słodownictwo
- 8. dietetyka
- 9. ekonomia
- 10. etologia i psychologia zwierząt
- 11. gastronomia i catering dietetyczny – NOWOŚĆ!
- 12. geodezja i kartografia
- 13. gospodarka przestrzenna
- 14. inżynieria i gospodarka wodna
- 15. inżynieria mechatroniczna
- 16. inżynieria środowiska
- 17. jakość i bezpieczeństwo środowiska
- 18. leśnictwo
- 19. ochrona środowiska
- 20. odnawialne źródła energii i gospodarka odpadami
- 21. ogrodnictwo
- 22. rolnictwo
- 23. sztuka ogrodowa
- 24. technologia roślin leczniczych i prozdrowotnych
- 25. technologia żywności i żywienie człowieka
- 26. transport i logistyka
- 27. weterynaria
- 28. winogrodnictwo i enologia
- 29. zarządzanie
- 30. zarządzanie i inżynieria produkcji
- 31. zootechnika
Kierunki prowadzone w j. angielskim:
- 1. International Master of Horticultural Science, II st
- 2. Environmental and Plant Biotechnology, II st.
- 3. Economy (International Master Double Degree Program in Business), II st.
- 4. Enviromental Protection, II st.
- 5. Agriculture, I, II st.
- 6. Food Engineering, II st.
- 7. Food Processing, Safety and Quality, I st.
Imponujące dane
Łączna liczba studentów URK na studiach I i II stopnia (wg. stanu na 31.12.2022r.): studenci stacjonarni - 5317 i 144 cudzoziemców. Z kolei studentów niestacjonarnych - 1538 i 6 cudzoziemców Razem – 6855 osoby i 150 cudzoziemców, czyli łącznie 7005 studentów.
Nowość w roku akademickim 2023/2024
Nowością na uczelni na zbliżający się rok akademicki jest kierunek studiów inżynierskich: gastronomia i catering dietetyczny na Wydziale Technologii Żywności w formie zarówno stacjonarnej, jak i niestacjonarnej.
- Uczelnia oferuje na tym kierunku 30 miejsc na studiach stacjonarnych I stopnia i 30 na studiach niestacjonarnych I stopnia. Studia mają wypełnić lukę na rynku edukacyjnym, która umożliwi młodzieży o wykształceniu średnim i zawodowym (m.in. technik żywienia i usług gastronomicznych) rozwój osobisty oraz zdobycie wiedzy i umiejętności niezbędnych do pracy, w tym piastowania stanowisk kierowniczych, w zakładach żywienia zbiorowego, firmach cateringowych czy garmażeryjnych lub do uruchomienia własnej działalności gospodarczej - wyjaśnia rzecznik prasowy URK.
Kształcenie będzie trwało 7 semestrów i skoncentruje się na najbardziej aktualnych trendach na rynku dotyczących m.in. organizacji i zarządzania w gastronomi, nowoczesnych systemów produkcji potraw i ich dystrybucji, cateringu dietetycznego, obsługi konsumenta, grafiki i carvingu w owocach i warzywach, neurogastronomii, sztuki dekorowania stołów i potraw, gastronomii molekularnej, zasad projektowania nowych produktów spożywczych oraz procesów produkcji potraw, doboru opakowań, dziedzictwa kulinarnego, podstaw dietetyki, przygotowywania potraw i jadłospisów dla osób o szczególnych potrzebach żywieniowych czy kulturowych, przygotowania potraw tradycyjnych i regionalnych.
- Ponadto, w czasie praktyk zawodowych studenci będą mieli kontakt z rzeczywistymi problemami firm gastronomicznych. Zgodnie z potrzebami pracodawców mocny akcent stawiamy na rozwój kompetencji miękkich i przedsiębiorczości, stąd przedmioty takie jak savoir-vivre i protokół dyplomatyczny, komunikacja interpersonalna, autoprezentacja i negocjacje, tworzenie biznesplanów czy zarządzanie karierą - dodaje Izabella Majewska.
- Przepisy na pyszne sałatki
- Parawany jak Koloseum. Oto najlepsze memy znad Bałtyku. Plażowanie to wyzwanie!
- Kraków pod wodą! Tak wyglądało miasto w lipcu 1997 roku. To była powódź tysiąclecia
- Morskie Oko i Rysy w godzinach szczytu. Oto najlepsze memy o turystach w Tatrach!
- Te fioletowe pola pod Krakowem to turystyczny hit. Tak kwitnie lawenda ZDJĘCIA
Najspokojniejsze kraje na świecie, zobacz zestawienie
