https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Zupa czosnkowa z grzankami [PRZEPIS]

Marta Góra
Zupa czosnkowa z grzankami.

Zupa czosnkowa będzie doskonała na jesienne i zimowe dni. Czosnek hamuje rozwój bakterii, zwalcza infekcje i jest naturalnym antybiotykiem. Sięgajmy po niego jak najczęściej - radzi Marta Góra z Krakowa.

Składniki

  • dowolna ilość czosnku
  • mała cebulka
  • wywar jarzynowy
  • żółtko
  • sól i pieprz do smaku
  • tłuszcz do smażenia

Wykonanie

Czosnek i cebulkę obrać, pokroić drobniutko (czosnek można przecisnąć przez praskę) i podsmażyć na tłuszczu uważając, aby czosnek nie zbrązowiał, bo będzie gorzki. Dodać do gorącego wywaru jarzynowego i gotować, doprawiając według uznania do smaku. Żółtko roztrzepać i dodać do zupy (odłożyć trochę zupy, dodać żółtko, roztrzepać). Zagotować.
Zamiast żółtka można dodać śmietanę.

Podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

Zobacz też: Letnie ciasta Piotra Kucharskiego. Sernik z koziego sera, bezglutenowe ciasto z czereśniami i biszkopt ze szpinakiem

Źródło: Dzień Dobry TVN

Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska