Zupa czosnkowa będzie doskonała na jesienne i zimowe dni. Czosnek hamuje rozwój bakterii, zwalcza infekcje i jest naturalnym antybiotykiem. Sięgajmy po niego jak najczęściej - radzi Marta Góra z Krakowa.
Składniki
- dowolna ilość czosnku
- mała cebulka
- wywar jarzynowy
- żółtko
- sól i pieprz do smaku
- tłuszcz do smażenia
Wykonanie
Czosnek i cebulkę obrać, pokroić drobniutko (czosnek można przecisnąć przez praskę) i podsmażyć na tłuszczu uważając, aby czosnek nie zbrązowiał, bo będzie gorzki. Dodać do gorącego wywaru jarzynowego i gotować, doprawiając według uznania do smaku. Żółtko roztrzepać i dodać do zupy (odłożyć trochę zupy, dodać żółtko, roztrzepać). Zagotować.
Zamiast żółtka można dodać śmietanę.
Podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Zobacz też: Letnie ciasta Piotra Kucharskiego. Sernik z koziego sera, bezglutenowe ciasto z czereśniami i biszkopt ze szpinakiem
Źródło: Dzień Dobry TVN