1 z 8
Przewijaj galerię w dół

fot. GettyImages/BravissimoS
Jak długo mrozić żywność?
Mało kto wie, ile czasu można trzymać w zamrażarce poszczególne produkty. Oto podpowiedź.
2 z 8

fot. GettyImages/lyulka
Ile można mrozić warzywa?
Warzywa korzeniowe, np. marchew, pietruszkę i selera można mrozić przez pół roku, strączki do 8 miesięcy, a warzywa miękkie, np. cukinię i dynię, nawet do roku. Podobnie zioła, szpinak i jarmuż przetrwają okres 12 miesięcy.
3 z 8

fot. GettyImages/leonori
Ile można mrozić owoce?
Owoce można mrozić do 6 miesięcy, w przypadku sezonowych owoców, typu maliny i truskawki, krócej - do 4 miesięcy.
4 z 8

fot. pixabay.com/kropekk_pl
Ile można mrozić mięso?
Najkrócej powinno się trzymać mięso mielone – do 2 miesięcy. Do pół roku w zamrażarce wytrzymają wieprzowina i wędliny, tylko do 3 drób. W ciągu 8 miesięcy powinno się spożyć wołowinę i cielęcinę, a do 8-12 miesięcy wytrzyma dziczyzna.