Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
15 z 16
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Tradycja wyrabiania masła rzuchowskiego sięga ponad 60 lat....
fot. Archiwum Polska Press

15 regionalnych przysmaków Małopolski: kiełbasa z gminy Liszki, krówki spod Alwerni. Co zjeść, podróżując po Małopolsce? [LISTA] 4.10

Masło rzuchowskie

Tradycja wyrabiania masła rzuchowskiego sięga ponad 60 lat. Jedynym surowcem do wytwarzania masła jest śmietana pozyskiwana z mleka od krów rasy polskiej czerwono-białej. Tradycyjnie wyrabiane masło rzuchowskie posiada specyficzny lekko kwaskowy smak i zapach śmietany, co wyróżnia go od pozostałych. Masło może być używane do smażenia, omaszczania makaronów i pierogów, jak i też wypieku ciast.

Smak:
Lekko kwaskowy smak, zapach śmietany.

Zobacz również

Zełenski chce, by wojska partnerów, w tym Polski, zestrzeliwały rosyjskie pociski

Zełenski chce, by wojska partnerów, w tym Polski, zestrzeliwały rosyjskie pociski

Wypadek śmiertelny w Pyskowicach - kierowca nie dostosował się do warunków na drodze

Wypadek śmiertelny w Pyskowicach - kierowca nie dostosował się do warunków na drodze

Polecamy

Będą ogrzewać się z wykorzystaniem wodoru. Gazownicy dogadali się z Czarnym Dunajcem

Będą ogrzewać się z wykorzystaniem wodoru. Gazownicy dogadali się z Czarnym Dunajcem

Dawid Kroczek, trener Cracovii: Nie chcemy dopasowywać się do zespołu Puszczy

Dawid Kroczek, trener Cracovii: Nie chcemy dopasowywać się do zespołu Puszczy

Kolejne edycje "The Voice Kids" są dla Tomsona i Barona jak zjazdy rodzinne

PLUS
Kolejne edycje "The Voice Kids" są dla Tomsona i Barona jak zjazdy rodzinne