Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

18 czerwca obchodzimy Międzynarodowy Dzień Sushi. Jak przygotować idealny ryż do sushi? [PORADNIK, PRZEPISY]

opr. Magda Smoleń
Jak przygotować idealny ryż do sushi? Zobaczcie nasz poradnik!
Jak przygotować idealny ryż do sushi? Zobaczcie nasz poradnik! Fot. Sugoi
Nie takie sushi straszne… 18 czerwca na całym świecie obchodzony jest Dzień Sushi. Jak przygotować sushi idealne? Zobacz poradnik!

Jak ugotować idealny ryż do sushi? Przedstawiamy sposób gotowania i przyrządzania najważniejszego składnika sushi, czyli ryżu oraz kilka pomysłów na domowe sushi.

Składniki do ryżu:

  • 300 g ryżu do sushi Sugoi
  • woda
  • 6 łyżek octu ryżowego
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki octu

Przygotowanie:
Ryż należy wypłukać w czystej wodzie do momentu aż przestanie barwić wodę na biało. Następnie zalać go czystą wodą i moczyć 30 minut. Po tym czasie przełożyć ryż do większego rondla i zalać świeżą wodą tak aby warstwa wody była o 2 cm wyżej od warstwy ryżu. Ryż gotujemy pod przykryciem przez 15 minut. Na początku ustawiamy bardzo mocny gaz pod garnkiem, jak tylko woda się zagotuje, zmniejszamy do minimum. Po 15 minutach wyłączamy gaz i zostawimy ryż na kolejne 15 minut. Bardzo ważne, aby nie podnosić pokrywki garnka.
W międzyczasie robimy zaprawę do ryżu. Ocet, cukier i sól łączymy w garnku, podgrzewając na małym ogniu do momentu kompletnego rozpuszczenia składników. Ważne, aby zaprawy nie zagotować!
Po 15 minutach ryż przenosimy do dużej drewnianej miski i przerzucamy parę razy drewnianą łyżką w celu ostudzenia. Dodajemy zaprawę j całość dokładnie mieszamy. Ryż pozostawiamy do ostygnięcia.

Tamago nigiri [PRZEPIS]

Składniki

  • 4 jajka
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka mirinu
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • przygotowany ryż do sushi Sugoi
  • glony nori

Przygotowanie:
Jajka roztrzepujemy i łączymy z resztą składników. Na prostokątnej patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i rozlewamy cienką warstwę jajek. Całość smażymy i zwijamy. Następnie rozlewamy kolejną warstwę jajek, smażymy i rolujemy. Powtarzamy do momentu zużycia całej masy jajecznej. Omlet studzimy.
Odcinamy w poprzek dwa wąskie paseczki. Z ryżu formujemy nigiri, nakładamy plaster omletu i zawijamy paskiem nori.
Rolkę tniemy w krążki.

Hosomaki z ogórkiem [PRZEPIS]

Składniki

  • przygotowany ryż do sushi Sugoi
  • ogórek
  • wasabi
  • arkusz glonów nori
  • sezam

Przygotowanie:
Na arkuszu glonów rozkładamy ryż, smarujemy ryż 1cm od dołu arkusza odrobiną wasabi. Układamy ogórka pociętego w długie paski, posypujemy odrobiną sezamu i zwijamy hosomaki. Rolkę tniemy w krążki.
 

Futomaki z łososiem [PRZEPIS]

Składniki

  • przygotowany ryż do sushi Sugoi
  • łosoś
  • mango
  • szczypiorek
  • wasabi
  • arkusz glonów nori

Przygotowanie:
Na arkuszu glonów rozkładamy ryż. Smarujemy ryż 1cm od dołu arkusza odrobiną wasabi, układamy łososia, mango pocięte w długie paski i szczypiorek. Zwijamy całość w rolkę i tniemy na krążki.

od 12 lat
Wideo

Bohaterka Senatorium Miłości tańczy 3

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska