FLESZ - Sukces Polski. Będą dopłaty dla polskich rolników

Proponujemy fotografoiczną wycieczkę w przeszłość o lat dokładnie dwadzieścia. Trwała wówczas intensywna kampania przybliżająca Polakom popularną wiedzę o Unii Europejskiej oraz propagująca zamysł przystąpienia Polski do tej europejskiej rodziny.
Co prawda Polska członkiem UE stała się dopiero 1 maja 2004 r., a traktat akcesyjny podpisany został rok wcześniej, 16 marca 2003 r., ale 21 marca 2002 r. w Nowym Sączu przybliżeniu mieszkańcom regionu krajów już będących w UE służył I Międzyregionalny Sądecki Konkurs Kulinarny Szkół Gastronomicznych pod hasłem "Wspólnie przy Europejskim Stole".
Młodzi, kucharze i kelnerzy startujący w oddzielnych kategoriach, mieli przygotować potrawy z różnych krajów oraz zapewnić ich ekskluzywną prezentację na restauracyjnych, bankietowych stołach. Liczyła się także, jak zawsze w gastronomii, prezencja samych uczestników.
Imprezę taką wymyślili wspólnie ówczesny dyrektor sądeckiego "Gastronoma", Zespołu Szkół im. Komisji Edukacji Narodowej w Nowym Sączu, Jan Rosiek i dr Józef Wojnarowski, wtedy dyrektor Hotelu Orbis - Beskid w Nowym Sączu, a wcześniej przez wiele lat przedstawiciel polskiej turystyki w Finlandii i całej Skandynawii.
Wśród jurorów był m.in. Marian Oleksy prowadzący najbardziej renomowaną sądecką restaurację "Panorama".
W konkursowe szranki stanęły reprezentacje szkół gastronomicznych nie tylko z N owego Sącza i Sądecczyzny. Także z powiatów Limanowskiego i gorlickiego oraz z Podhala oraz innych rejonów Małopolski. Stoły prezentowały się pięknie, a zaserwowane potrawy były wyśmienite, jak wówczas mówił dla "Gazety Krakowskiej" Jan Golonka. Wtedy starosta nowosądecki.
🔔🔔🔔
Pobierz bezpłatną aplikację Gazety Krakowskiej i bądź na bieżąco!
Oprócz standardowych kategorii, z powodu panującej epidemii, wprowadziliśmy do niej zakładkę, w której znajdziesz wszystkie aktualne informacje związane z epidemią koronawirusa.
Aplikacja jest bezpłatna i nie wymaga logowania.