https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

3 sierpnia obchodzimy Dzień Arbuza. Zobacz, jakie dania można przygotować z arbuza [PRZEPISY]

mad
3 sierpnia obchodzimy Dzień Arbuza. Zobacz, jakie dania można przygotować z arbuza.
3 sierpnia obchodzimy Dzień Arbuza. Zobacz, jakie dania można przygotować z arbuza. fot. pixabay
Arbuz w przeróżnej postaci stanowi idealny pomysł na smaczne i lekkostrawne ochłodzenie podczas gorących, letnich dni. Nic dziwnego, że to właśnie 3 sierpnia, w pełni lata, ma swoje święto! Zobacz, jak arbuz wpływa na organizm i co można z niego przygotować.

Arbuz ta duża, dyniowata roślina o skórce w ciemnozielone prążki i intensywnie czerwonym środku tak naprawdę wywodzi się z Ameryki Południowej, gdzie nadal rośnie także poza plantacjami. Obecnie arbuzy uprawia się głównie we Włoszech, Hiszpanii i na Węgrzech, ale popularne są w całej Europie. Od wieków wiadomo, ze poza słodkim smakiem, korzystnie wpływają też na cały organizm. 3 sierpnia arbuz ma swoje święto!

Arbuz zawiera:

  • witaminę A
  • witaminę C
  • potas
  • magnez

Spożywanie arbuzów obniża ciśnienie tętnicze krwi oraz poprawia elastyczność naczyń krwionośnych.

Jak wybrać dobrego arbuza?

Arbuzy dostępne w całości należy koniecznie dobrze sprawdzić przed zakupem. Najpierw zwróćmy uwagę na skórkę – prążki powinny być równomierne, bez plam i dużego kontrastu, o wyraźnie zaznaczonych kolorach. Dobry arbuz nie powinien mieć żadnych wgnieceń ani uszkodzeń na powierzchni – twarda skórka po naciśnięciu kciukiem nie powinna się uginać. Jaśniejsza plama na spodniej stronie owocu to pozostałość po miejscu, w którym arbuz leżał na ziemi. Powinna być ciemnożółta – im bardziej intensywny kolor, tym owoc jest świeższy.

Zobacz, jakie dania można przygotować z arbuzem:

Sałatka z arbuzem i rukolą. W sam raz na upalne dni [PRZEPIS]

Sałatka z arbuzem i rukolą. W sam raz na upalne dni.
Sałatka z arbuzem i rukolą. W sam raz na upalne dni.

Składniki

  • 100 g rukoli
  • 200 g pomidorów koktajlowych
  • 200 g ogórka zielonego
  • 50 g sera blue
  • 100 g arbuza
  • miód
  • 50 g orzechów włoskich

Sos:

  • 3 łyżki musztardy dijon
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓

Wykonanie
Na rukoli ułożyć przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe oraz pokrojonego w półksiężyce ogórka i w kostkę arbuza bez pestek. Na patelni rozgrzać miód i wysypać orzechy włoskie. Intensywnie mieszać, żeby się nie przypaliło i po zarumienieniu wysypać na talerz wyłożony papierem, schłodzić. W tym czasie w słoiku wymieszać składniki na sos.
Na sałatkę skruszyć ser blue, schłodzone orzechy w karmelu i na końcu polać sosem.
Źródło przepisu: Dwór Korona Karkonoszy

Sałatka z arbuzem, oliwkami i filetem z indyka [PRZEPIS]

Sałatka z arbuzem, oliwkami i filetem z indyka.
Sałatka z arbuzem, oliwkami i filetem z indyka.

Składniki (2 porcje):

  • 2 garści ulubionej sałaty
  • duży plaster arbuza (około 200 g)
  • 1 plaster filetu z indyka (około 200 g)
  • oliwki czarne Beach Flower
  • 1 średni pomidor
  • grzanki z ulubionego pieczywa
  • kilka listków bazylii

Marynata:
2 łyżki oleju Rapso
4 łyżki sosu sojowego ciemnego
1 ząbek czosnku

Wykonanie:
Do miski wlać olej i sos sojowy, dodać pokrojony czosnek oraz indyka. Całość wymieszać i odstawić na 10 minut. Po tym czasie zgrillować mięso z obu stron na patelni grillowej lub zwykłej z nieprzywierającą powierzchnią. Na koniec smażenia wlać pozostały płyn z marynaty na patelnię i zagotować go.
Umytą sałatkę porwać na mniejsze kawałki, rozłożyć na 2 talerze.
Arbuza obrać ze skórki, pokroić go w mniejsze kawałki. Ułożyć na talerzach.
Dodać pokrojone mięso, poprzekrawane na pół oliwki, pokrojonego pomidora oraz grzanki.
Na koniec całość posypać pokrojoną bazylią i skropić sosem spod mięsa.
Podawać od razu.

Deser arbuzowy z pistacjami [PRZEPIS]

Deser arbuzowy z pistacjami.
Deser arbuzowy z pistacjami.

Składniki:

  • 1 kg arbuza
  • 35 g cukru pudru
  • 35 g żelatyny Delecta
  • 50 ml wrzątku
  • 3 krople aromatu waniliowego Delecta
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 1 opakowanie pistacji Bakalland

Wykonanie
Wycisnąć sok z arbuza – przez sokownik lub za pomocą blendera. Sok zmiksować z cukrem pudrem, cynamonem oraz aromatem waniliowym.
W kilku łyżkach wrzątku rozpuścić żelatynę, mieszając proszek do całkowitego rozpuszczenia.
Sok z arbuza podgrzać na małym ogniu, dodać rozpuszczoną żelatynę i wymieszać całość do połączenia składników. Następnie krem wystudzić i przelać do silikonowych foremek na babeczki lub filiżanek i wstawić do lodówki na minimum 2 godziny. Opakowanie pistacji zalać wrzątkiem i obrać ze skórek, a następnie posiekać.
Stężały deser podawać na ochłodzonym talerzu, delikatnie wyciągając z foremki. Wierzch udekorować pistacjami oraz plasterkiem świeżego arbuza.

Zobacz też TOP 7 dań z arbuzem w roli głównej:

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera

Wybrane dla Ciebie

Za duże na MŚP, za małe na korporację. Unia stworzy nową kategorię firm

Za duże na MŚP, za małe na korporację. Unia stworzy nową kategorię firm

Metropolita krakowski z wizytą w Rzymie. Wiadomo, z kim się spotkał

Metropolita krakowski z wizytą w Rzymie. Wiadomo, z kim się spotkał

Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska