Arbuz ta duża, dyniowata roślina o skórce w ciemnozielone prążki i intensywnie czerwonym środku tak naprawdę wywodzi się z Ameryki Południowej, gdzie nadal rośnie także poza plantacjami. Obecnie arbuzy uprawia się głównie we Włoszech, Hiszpanii i na Węgrzech, ale popularne są w całej Europie. Od wieków wiadomo, ze poza słodkim smakiem, korzystnie wpływają też na cały organizm. 3 sierpnia arbuz ma swoje święto!
Arbuz zawiera:
- witaminę A
- witaminę C
- potas
- magnez
Spożywanie arbuzów obniża ciśnienie tętnicze krwi oraz poprawia elastyczność naczyń krwionośnych.
Jak wybrać dobrego arbuza?
Arbuzy dostępne w całości należy koniecznie dobrze sprawdzić przed zakupem. Najpierw zwróćmy uwagę na skórkę – prążki powinny być równomierne, bez plam i dużego kontrastu, o wyraźnie zaznaczonych kolorach. Dobry arbuz nie powinien mieć żadnych wgnieceń ani uszkodzeń na powierzchni – twarda skórka po naciśnięciu kciukiem nie powinna się uginać. Jaśniejsza plama na spodniej stronie owocu to pozostałość po miejscu, w którym arbuz leżał na ziemi. Powinna być ciemnożółta – im bardziej intensywny kolor, tym owoc jest świeższy.
Zobacz, jakie dania można przygotować z arbuzem:
Sałatka z arbuzem i rukolą. W sam raz na upalne dni [PRZEPIS]

Składniki
- 100 g rukoli
- 200 g pomidorów koktajlowych
- 200 g ogórka zielonego
- 50 g sera blue
- 100 g arbuza
- miód
- 50 g orzechów włoskich
Sos:
- 3 łyżki musztardy dijon
- 1 łyżka płynnego miodu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Wykonanie
Na rukoli ułożyć przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe oraz pokrojonego w półksiężyce ogórka i w kostkę arbuza bez pestek. Na patelni rozgrzać miód i wysypać orzechy włoskie. Intensywnie mieszać, żeby się nie przypaliło i po zarumienieniu wysypać na talerz wyłożony papierem, schłodzić. W tym czasie w słoiku wymieszać składniki na sos.
Na sałatkę skruszyć ser blue, schłodzone orzechy w karmelu i na końcu polać sosem.
Źródło przepisu: Dwór Korona Karkonoszy
Sałatka z arbuzem, oliwkami i filetem z indyka [PRZEPIS]

Składniki (2 porcje):
- 2 garści ulubionej sałaty
- duży plaster arbuza (około 200 g)
- 1 plaster filetu z indyka (około 200 g)
- oliwki czarne Beach Flower
- 1 średni pomidor
- grzanki z ulubionego pieczywa
- kilka listków bazylii
Marynata:
2 łyżki oleju Rapso
4 łyżki sosu sojowego ciemnego
1 ząbek czosnku
Wykonanie:
Do miski wlać olej i sos sojowy, dodać pokrojony czosnek oraz indyka. Całość wymieszać i odstawić na 10 minut. Po tym czasie zgrillować mięso z obu stron na patelni grillowej lub zwykłej z nieprzywierającą powierzchnią. Na koniec smażenia wlać pozostały płyn z marynaty na patelnię i zagotować go.
Umytą sałatkę porwać na mniejsze kawałki, rozłożyć na 2 talerze.
Arbuza obrać ze skórki, pokroić go w mniejsze kawałki. Ułożyć na talerzach.
Dodać pokrojone mięso, poprzekrawane na pół oliwki, pokrojonego pomidora oraz grzanki.
Na koniec całość posypać pokrojoną bazylią i skropić sosem spod mięsa.
Podawać od razu.
Deser arbuzowy z pistacjami [PRZEPIS]

Składniki:
- 1 kg arbuza
- 35 g cukru pudru
- 35 g żelatyny Delecta
- 50 ml wrzątku
- 3 krople aromatu waniliowego Delecta
- pół łyżeczki cynamonu
- 1 opakowanie pistacji Bakalland
Wykonanie
Wycisnąć sok z arbuza – przez sokownik lub za pomocą blendera. Sok zmiksować z cukrem pudrem, cynamonem oraz aromatem waniliowym.
W kilku łyżkach wrzątku rozpuścić żelatynę, mieszając proszek do całkowitego rozpuszczenia.
Sok z arbuza podgrzać na małym ogniu, dodać rozpuszczoną żelatynę i wymieszać całość do połączenia składników. Następnie krem wystudzić i przelać do silikonowych foremek na babeczki lub filiżanek i wstawić do lodówki na minimum 2 godziny. Opakowanie pistacji zalać wrzątkiem i obrać ze skórek, a następnie posiekać.
Stężały deser podawać na ochłodzonym talerzu, delikatnie wyciągając z foremki. Wierzch udekorować pistacjami oraz plasterkiem świeżego arbuza.
Zobacz też TOP 7 dań z arbuzem w roli głównej:
