Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

5 dań kuchni azjatyckiej, które przygotujesz w domu. Zupa miso to dopiero początek! [PRZEPISY]

mad
Macie ochotę na dania kuchni azjatyckiej? Zobaczcie przepisy na 5 potraw, które z powodzeniem przygotujecie sami w domu!
Macie ochotę na dania kuchni azjatyckiej? Zobaczcie przepisy na 5 potraw, które z powodzeniem przygotujecie sami w domu!
Makaron chow mein z wieprzowiną, indyk w sosie z pomarańczy i imbirem, zupa miso z makaronem chow mein, sajgonki z mięsem i makaronem ryżowym oraz pad thai z kurczakiem. Oto pięć dań kuchni azjatyckiej, które z powodzeniem przygotujesz w domu. Zobacz przepisy!

Dania kuchni azjatyckiej opd lat cieszą się niesłabnącą popularnością. I dobrze - są zdrowe, smaczne i pełne aromatu! Jak przygotować je w domu? Podpowiadamy!

Spis treści

Makaron chow mein z wieprzowiną [PRZEPIS]

Składniki:

  • ½ opakowania Makaronu Chow mein House of Asia
  • 60 g sosu ostrygowego House of Asia
  • 1 puszka pokrojonych grzybów shiitake w zalewie House of Asia lub 30 g suszonych grzybów shiitake House of Asia
  • 1 łyżka pasty z czosnku House of Asia lub 1 posiekany ząbek
  • ½ łyżeczki przyprawy do kuchni chińskiej House of Asia
  • 150 g polędwiczki wieprzowej pokrojonej w paski
  • 1 mała marchewka pokrojona w słupki
  • 1 cebula pokrojona w piórka
  • 1 łyżka oleju
  • 50 ml wody
  • 1 mały posiekany pęczek kolendry lub szczypiorku

Sposób przygotowania:
Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Sos ostrygowy wymieszaj z wodą w małej misce.
Pokrojoną polędwiczkę przełóż do miski, dodaj łyżkę oleju oraz pastę z czosnku i dokładnie wymieszaj.
Rozgrzej wok i podsmaż mięso, dodaj warzywa, grzyby shiitake, mieszaj od czasu do czasu, a następnie dodaj ugotowany makaron. Całość dokładnie wymieszaj z sosem ostrygowym i dopraw do smaku przyprawą do kuchni chińskiej. Podawaj ze świeżym szczypiorkiem lub kolendrą.

Indyk w sosie z pomarańczy i imbirem [PRZEPIS]

Indyk w sosie z pomarańczy i imbirem.
Indyk w sosie z pomarańczy i imbirem.

Składniki:

  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego House of Asia
  • 50 g sosu chili Sambal Oelek House of Asia
  • 2 łyżeczki pasty z imbiru House of Asia lub 3 cm świeżego, drobno posiekanego
  • 250 g piersi z indyka pokrojonej na kawałki 1 cm
  • 50 g białej części pora pokrojonej w zapałki
  • 2 pomarańcze
  • 1 średnia marchewka pokrojona w zapałki
  • 2 średnie cebule pokrojone w piórka
  • 2 łyżeczki mąki kukurydzianej lub skrobi ziemniaczanej
  • 3 łyżki oleju

Sposób przygotowania:
Wymieszaj sos sojowy z imbirem, sosem chili sambal oelek i startą skórką z 1 pomarańczy. W przygotowanym sosie zamarynuj indyka.
Pomarańczę obierz i pokrój na mniejsze cząstki, przełóż do miski i wymieszaj z wyciśniętym sokiem z drugiej pomarańczy oraz mąką kukurydzianą lub skrobią ziemniaczaną.
Na rozgrzaną patelnię wlej olej, podsmaż indyka na rumiany kolor, dodaj marchewkę, cebulę oraz pora. Całość smaż jeszcze przez 3-4 minuty, od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodaj sos pomarańczowy, całość wymieszaj i podawaj od razu. Opcjonalnie posyp kolendrą i sezamem.

Zupa miso z makaronem chow mein [PRZEPIS]

Zupa miso z makaronem chow mein.
Zupa miso z makaronem chow mein.

Składniki

  • ½ opakowania makaronu Chow Mein
  • 2 saszetki pasty Miso
  • 1 łyżka sosu sojowego jasnego
  • 600 ml wody
  • garść szpinaku baby
  • 2 jajka na twardo, przekrojone na pół
  • 150 g filetu z kurczaka, pokrojony na 1,5 cm paski
  • 4 średnie pieczarki, pokrojone w plastry
  • 1 łyżka oleju, do smażenia

Sposób przygotowania
Makaron ugotuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
Do miski włóż kurczaka i zalej go sosem sojowym. Odstaw na 5 minut.
Rozgrzej olej na patelni i obsmaż pieczarki.
W garnku ugotuj wodę i rozpuść pastę Miso. Następnie dodaj kurczaka, szpinak i gotuj 3 minuty.
Do miski włóż porcję makaronu, pieczarki, jajko i zalej zupą.
OPCJONALNIE: Zupę możesz doprawić sosem sojowym.

Sajgonki z mięsem i makaronem ryżowym [PRZEPIS]

Sajgonki z mięsem i makaronem ryżowym.
Sajgonki z mięsem i makaronem ryżowym.

Składniki

  • 1 opakowanie papieru ryżowego
  • 200 g makaronu ryżowego Vermicelli
  • 30 g grzybów mun krojonych
  • 2 łyżeczki przyprawy chińskiej
  • 500 g mięsa wieprzowego mielonego
  • 1 mała cebula pokrojona w drobną kostkę
  • 3 ząbki czosnku pokrojone w cienkie plastry
  • 4 plasterki świeżego imbiru
  • 1 mała marchewka pokrojona w cienkie paski
  • świeża kolendra drobno pokrojona 
  • 1 mała papryczka chili drobno pokrojona
  • otarta skórka z 1 limonki
  • 2 świeże jajka
  • 2 łyżki oleju do smażenia

Sposób przygotowania
Na rozgrzaną patelnię wlej olej i podsmaż cebulę, czosnek, marchew, imbir i chili. Gdy cebula nabierze lekko złotego koloru, dodaj mięso. Usmażony farsz przełóż do dużej miski i pozostaw do wystygnięcia (miska musi być duża, ponieważ później posłuży do wymieszania całego farszu).
Grzyby Mun przygotuj wg wskazań na opakowaniu, odsącz je i dodaj do farszu.
Makaron przygotuj według wskazań na opakowaniu. Następnie przetnij go kilkukrotnie nożem i dodaj do farszu.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj w misce, dodaj 2 jajka oraz kolendrę. Dopraw do smaku przyprawą chińską oraz skórką z limonki.
Papier ryżowy połóż na desce i delikatnie zwilż płatek ciepłą wodą. Łyżkę farszu połóż na wilgotnym papierze i zwiń jak krokieta.
Smaż na głębokim tłuszczu na rumiany kolor. Podawaj z ulubionym sosem.

Pad thai z kurczakiem [PRZEPIS]

Pad thai z kurczakiem.
Pad thai z kurczakiem.

Składniki

  • 1 opakowanie makaronu ryżowego 5 mm
  • 6 łyżek pasty Pad Thai
  • 3 łyżki sosu rybnego
  • 1 łyżka cukru kokosowego, bądź brązowego
  • 3 łyżki oleju
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 czerwona cebula 
  • 150 g piersi z kurczaka, pokrojonej w kostkę
  • 150 g kiełków fasoli Mung
  • 2 jajka
  • ½ pęczka dymki – zielona część
  • 1 łyżka orzeszków ziemnych, pokruszonych
  • 1 limonka

Sposób przygotowania
Makaron namocz w zimnej wodzie na około 30 min.
Podsmaż czosnek i czerwoną cebulę, dodaj kurczaka a następnie makaron. Smaż 2 min.
Dodaj sos rybny, cukier i pastę Pad Thai. Smaż mieszając przez minutę.
Odsuń wszystkie składniki na jedną stronę patelni a na drugą rozbij dwa jajka. Delikatnie mieszaj jajka tak aby ścięły się niczym omlet.
Dodaj kiełki fasoli mung oraz dymkę i energicznie wymieszaj wszystkie składniki.
Serwuj z limonką i pokruszonymi orzeszkami ziemnymi.

Przepisy powstały we współpracy ze specjalistami z De Care.

Zobacz też:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Lody kawowe z kajmakiem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska