Pomysł na obiad – łazanki. Łazanki to danie z makaronem, które lubią wszyscy. Zobaczcie, jak przygotowują je nasi Czytelnicy. Poniżej znajdziecie przepisy na:
- Proste łazanki z białą kapustą
- Łazanki z kapustą i pieczarkami
- Proste łazanki z chrupiącym boczkiem i wędliną
- Łazanki zespołu Przecieszynianki z domowym makaronem
Proste łazanki z białą kapustą [PRZEPIS]

Składniki
- kapusta biała – głowa lub mniej – ilość według uznania i potrzeb
- cebula – indywidualnie w zależności od smaku
- makaron łazanki
- masło klarowane lub surowe
- sól, pieprz, ewentualnie cukier, do smaku
Wykonanie
Makaron łazanki ugotować al dente w wodzie z solą.
Kapustę poszatkować, zalać wrzącą wodą, zagotować. Odlać wodę (traci się w ten sposób ewentualną gorycz kapusty). Ponownie zagotować wodę i zalać sparzoną kapustę wrzącą wodą, dodać sól i pieprz do smaku i gotować aż kapusta zmięknie, ale nie będzie zbyt miękka. Odlać wodę z kapusty.
Cebulę drobno pokroić i podsmażyć na złoto na maśle.
Łazanki, kapustę i cebulę wymieszać razem. Wyłożyć do dowolnego naczynia (garnek, brytfanna, forma, naczynie żaroodporne) wysmarowanego masłem i wstawić do pieca. Zapiekać aż smaki się połączą.
Przepis Marty Góry
Łazanki z kapustą i pieczarkami [PRZEPIS]

Składniki
- większa główka białej kapusty
- 2 cebule
- 6-8 pieczarek
- 300 g makaronu świderki
- sól, pieprz, kminek mielony
- łyżka masła
- tłuszcz do smażenia
Wykonanie
Cebulę obrać, pokroić w kostkę, wrzucić do dużego garnka z rozgrzanym tłuszczem i dusić pod przykryciem, aż zmięknie i będzie szklista. Z kapusty zdjąć pierwsze liście, resztę poszatkować. Dodawać partiami do garnka, dusić pod przykryciem, często mieszając (można dodać pół szklanki wody, żeby kapusta nie przywierała).
W międzyczasie rozgrzać masło na patelni, dodać pieczarki i smażyć, aż się zarumienią.
Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Do miękkiej kapusty dodać makaron i pieczarki. Wszystko dokładnie wymieszać, przyprawić solą, pieprzem i kminkiem.
Przepis Katarzyny Skuty
Proste łazanki z chrupiącym boczkiem i wędliną [PRZEPIS]

Składniki
- 1 główka kapusty białej, poszatkowanej
- 1 szklanka pokrojonego w kostkę boczku wędzonego
- około 30 dag wędliny (szynka, kiełbasa)
- 1 duża, drobno pokrojona cebula
- 1 łyżeczka kminku
- sól, pieprz
- 2 szklanki bulionu lub wody
- ugotowany makaron typu łazanki
- olej, masło
Wykonanie
Kapustę przesmażyć na łyżce oleju i dwóch łyżkach masła. Zalać bulionem i dusić do miękkości.
Boczek wytopić, dodać cebulę i wędlinę i zarumienić.
Zrumieniony boczek i wędliny dodać do kapusty. Wymieszać i dusić razem około 10 minut
Kapustę połączyć z ugotowanym makaronem, doprawić solą, pieprzem i kminkiem.
Przepis Agnieszki Epler, autorki bloga „Lady Kitchen”
Łazanki zespołu Przecieszynianki z domowym makaronem [PRZEPIS]

Składniki na makaron
- ok. 3 szklanki mąki pszennej
- 3 jajka
- sól
Składniki na farsz
- 80 dag kiszonej kapusty
- 50 dag cienkiej kiełbasy
- 50 dag pieczarek
- sól, pieprz
- olej
Wykonanie
Na stolnicę wysypać 3 szklanki mąki, wbić 3 jajka, dodać szczyptę soli i podlać wodą. Ciasto nie może być zbyt luźne, ani za suche, powinno być jednolite i gładkie. Ciasto podzielić na mniejsze kawałki i podsypując delikatnie mąką cienko wywałkować. Rozwałkowane kawałki ciasta ułożyć na blacie, najlepiej jeśli chwilkę przeschną, a następnie pokroić nożem na kwadraciki wielkości ok. 2x2 cm. Wrzucić do osolonego wrzątku i gotować, aż zmiękną.
Kapustę kiszoną gotować w małej ilości wody ok. pół godziny.
Kiełbasę pokroić w drobną kostkę i przesmażyć razem z cebulą. Umyć i pokroić pieczarki, podsmażyć je na innej patelni.
Do odcedzonej kapusty dodać kiełbasę z cebulą oraz pieczarki, wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Dusić jeszcze ok 10. minut pod przykryciem. Dodać ugotowany makaron łazankowy i całość dobrze wymieszać.
