Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Ziemniaki zapiekane z boczkiem i cebulą to pomysł na pyszny i prosty obiad z trzech składników [PRZEPIS]

opr. Magda Smoleń
Ziemniaki zapiekane z boczkiem i cebulą to pomysł na niedrogi i dobry obiad. Na zdjęciu ziemniaki przed włożeniem do piekarnika.
Ziemniaki zapiekane z boczkiem i cebulą to pomysł na niedrogi i dobry obiad. Na zdjęciu ziemniaki przed włożeniem do piekarnika.
Ziemniaki zapiekane z boczkiem i cebulą to pomysł na pyszny obiad z trzech składników. Robi się je bardzo szybko, są proste w wykonaniu i posmakują każdemu! Zobaczcie przepis!

Dania z ziemniaków od lat cieszą się w Polsce dużą popularnością. Nic w tym dziwnego – ziemniaki są smaczne i można z nich wyczarować pyszny obiad. Mamy dla Was przepis na prosty obiad z ziemniakami w roli głównej – ziemniaki zapiekane z boczkiem z dodatkiem cebuli.

Pamiętajmy, że na świecie istnieje około 1000 odmian ziemniaków. Jest to efekt licznych krzyżowań i sztucznej selekcji. Natomiast w Polsce jest ich około 100. Warto wiedzieć, że każda odmiana znacznie różni się od siebie i że właśnie od dokonania dobrego wyboru zależą losy naszego dania. Dlaczego? A to dlatego, że niezwykle ważna jest skłonność do rozgotowywania się, konsystencja, mączystość czy wilgotność.

Ziemniaki z piekarnika z boczkiem i cebulą [PRZEPIS]

Ziemniaki z boczkiem i cebulą - prosty pomysł na obiad z trzech składników.
Ziemniaki z boczkiem i cebulą - prosty pomysł na obiad z trzech składników.

Składniki

  • ok. 2 kg ziemniaków
  • 2-3 cebule
  • 40 dag boczku wędzonego
  • sól
  • pieprz

Wykonanie
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Ziemniaki obrać, pokroić w talarki. Boczek pokroić w małą kostkę, cebulę – w piórka. W naczyniu żaroodpornym (z pokrywką) układać warstwami – ziemniaki, które posolić i popieprzyć, boczek, odrobinę cebuli. I tak do wyczerpania składników. Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około dwie godziny. Na 15 minut przed końcem pieczenia można odkryć pokrywkę, by nadmiar wody z ziemniaków odparował (wszystko zależy od rodzaju ziemniaków).

POLECAMY SPRAWDZONE PRZEPISY:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Lody kawowe z kajmakiem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska