Mimo ogólnie panującej opinii kotlet schabowy nie jest wcale taki polski jak nam się wydaje. Już w XII wieku był serwowany w Lombardii i przyjmował formę panierowanego kotleta cielęcego z kością a na polskie ziemie przywędrował dopiero w XIX wieku. W staropolskich księgach kucharskich magiczne słowo "kotlet" pojawiło się dopiero w 1860 roku. Pierwszy przepis na panierowany schab pojawił się na łamach “365 obiadów za pięć złotych” Lucyny Ćwierczakiewiczowskiej.
W czasach PRL-u był prawdziwym królem na polskich stołach. Do dziś z nostalgią wielu z nas wspominało niedzielne poranki, gdzie we wszystkich mieszkaniach od godzin rannych odchodziło rozbijanie schabu. Tego odgłosu nie da się zapomnieć. Do dnia dzisiejszego w wielu domach jest niedopuszczalne podawanie na niedzielny obiad czegoś innego niż kotlet schabowy. Nie może być inaczej - kotlet schabowy został bohaterem memów. Zobaczcie najlepsze z nich.
