Wielbiciele nowych i oryginalnych rozwiązań kulinarnych mogą sięgnąć po składniki typowe dla… gorącego południa Europy i rozsmakować się w tamtejszych daniach. Dzięki pastom warzywnym jak ajvar dania zyskają niezwykły, śródziemnomorski charakter.
Ajvar to idealne połączenie czerwonych papryk i bakłażanów. Doskonale podkreśla smak pieczonych mięs, ryb oraz warzyw.
Ajvar może występować w kilku wariantach smakowych – łagodnym i ostrym, a także z sosem chrzanowym, z cebulką oraz BBQ. Tak bogaty wybór past daje szansę na przygotowanie różnorodnych dań – sprawdzą się świetnie także jako dodatek sosów, gulaszów, na kanapkę, tosty, a nawet pizzę. Są idealnym wyborem w kuchni miłośników mięsa, a także wegetarian i wegan.
Kuleczki z komosy ryżowej z ajvarem [PRZEPIS]

Składniki:
- komosa ryżowa
- oliwa z oliwek
- cebula
- natka pietruszki
- słodka papryka
- cynamon
- ziemniaki
- jajko
- słoiczek Ajvaru łagodnego Podravka
- słoiczek Ajvaru z cebulką Podravka
- żurawina suszona
- bułka tarta
- migdały
- Vegeta Natur
- skórka z cytryny
Sposób przygotowania:
Komosę ryżową zalać wrzątkiem, przykryć folią i odstawić na 5 minut do napęcznienia. W tym czasie na oliwie zeszklić pokrojoną drobno cebulę, dodać posiekaną natkę pietruszki i słodką paprykę. Dolać oliwy z oliwek i dodać cynamon. Wymieszać. W misce rozgnieść ugotowane wcześniej ziemniaki, dodać surowe jajko, komosę ryżową, suszoną żurawinę, przyprawy z patelni, bułkę tartą i posiekane migdały. Posypać przyprawą Vegeta Natur oraz startą skórką z cytryny. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki. Z masy formować niewielkie kulki i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 20 minut w temperaturze 180 stopni. Podawać z Ajvarem oraz mieszanką sałat.
Zrazy wołowe zawijane z cebulą, ogórkiem i ajvarem [PRZEPIS]

Składniki:
- 2 plastry wołowiny zrazowej
- Vegeta Natur do mięs
- mąka
- olej do smażenia
- słoiczek Ajvaru ostrego Podravka
- rosół wołowy Vegeta Natur
- Vegeta Natur z koperkiem
- torebka ryżu Podravka
- 2 łyżki przecieru pomidorowego Podravka
- 2 cebule czerwone
- 2 ogórki konserwowe
- 1 marchewka
Sposób przygotowania:
Mięso rozbić na cienkie płaty, następnie oprószyć przyprawą Vegeta do mięs i odłożyć na 15 minut. Ogórki i marchewkę pokroić w słupki. Cebulę pokroić w pióra, a następnie zeszklić na oleju. Płaty mięsa posmarować ajvarem, dodać cebulę z patelni i ogórki. Zwinąć zrazy. Zwinięte mięso obtoczyć w mące i obsmażyć ze wszystkich stron na dużym ogniu. Podlać przygotowanym wcześniej rosołem wołowym Vegeta Natur. Na drugiej patelni podsmażyć marchewki, oprószyć przyprawą Vegeta Natur, dodać podgotowany ryż i 2 łyżki przecieru pomidorowego.
Aromatyczny dorsz w nowej odsłonie z ajvarem [PRZEPIS]

Składniki:
- 2 filety z dorsza
- 2 łyżki masła
- 2 łyżeczki Vegety Natur z czosnkiem
- olej do smażenia
- połowa cytryny
- pęczek koperku
- 0,5 kg ziemniaków
- Vegeta Natur do ziemniaków z ziołami
- słoiczek Ajvaru łagodnego Podravka
- 2 łyżki śmietany
- świeża kolendra
Sposób przygotowania:
Masło w temperaturze pokojowej wymieszać z przyprawą Vegeta Natur z czosnkiem i posmarować rybę z obu stron. Smażyć, w trakcie skropić sokiem z cytryny i posypać świeżym koperkiem. Obrane ziemniaki gotować około 10 minut i pokroić w ćwiartki. Przełożyć na patelnię, kropić oliwą i posypać przyprawą Vegeta Natur do ziemniaków z ziołami. Przygotować sos – Ajvar przełożyć do garnka i bardzo delikatnie podgrzać, dodać śmietanę i posiekaną kolendrę, wymieszać.
Zobacz też:
