Spis treści
Zobacz, w czym przygotować marynowanego arbuza na zimę
Do zrobienia marynaty z arbuza na zimę najlepiej się sprawdzą słoiki o pojemności ok. 350-600 ml. Jeśli przygotujemy przetwory w dużym naczyniu i coś pójdzie nie tak (np. pojawi się pleśń), stracimy cały zimowy zapas tego rarytasu. Wybierajmy klasyczne słoje do przetworów, żeby w razie uszkodzenia uszczelki czy pokrywki łatwo można było je wymienić na nowe.
Najlepsze są pojemniki z solidnego transparentnego szkła, które ułatwiają monitorowanie kondycji domowych marynat. Słoiki powinny się szczelnie zamykać, a szkło nie może być wyszczerbione. Możemy wybrać tradycyjne naczynia z zakręcaną pokrywką albo bardziej efektowne i praktyczne weki z gumową uszczelką.
Sprawdź, jakie owoce są najlepsze do zimowych przetworów z arbuza. O czym należy pamiętać?
Najsmaczniejsze są dojrzałe i słodkie arbuzy średniej wielkości. Zbyt małe mogą być jeszcze niedojrzałe, a te bardzo duże niestety już przejrzałe. Najlepiej kupować owoce ze sprawdzonych źródeł, unikając zaopatrywania się w nie w hipermarketach i dyskontach. Arbuz na zimowe przetwory powinien mieć jędrną, mocno zieloną i lśniącą skórkę bez widocznych plam, deformacji oraz uszkodzeń.
Do domowych przetworów najlepiej się sprawdzi filtrowana woda i klasyczna sól kamienna. Naczynia na kiszonki i marynaty muszą być dobrze umyte i wyparzone.
Jak przygotować owoce arbuza na zimowe przetwory?
Owoc najpierw dokładnie myjemy. Możemy polać skórkę wrzątkiem, a następnie zanurzyć go w naczyniu z zimną wodą. Innym sprawdzonym sposobem wymycie arbuza jest umieszczenie go w roztworze wody i sody oczyszczonej. Po kilkunastu minutach wystarczy dokładnie wypłukać owoc pod bieżącą wodą i gotowe.
Wykorzystaj sprawdzony przepis na smakowity arbuz w marynacie. Zrób pysznego arbuza w słoiku na zimę
Składniki:
- 2,5 kg arbuza,
- 2 litry przefiltrowanej wody,
- 125 gramów cukru,
- 60 gramów soli,
- 125 ml octu spirytusowego,
- kilka gałązek kopru,
- kilkanaście ziaren kolorowego pieprzu.
Przygotowanie marynowanego arbuza krok po kroku:
- Arbuza kroimy na mniejsze kawałki i delikatnie usuwamy ze środka pestki.
- Do dokładnie umytych i wysterylizowanych słoików wkładamy pokrojonego arbuza oraz po kilka gałązek kopru i ziaren pieprzu.
- Do garna wlewamy przefiltrowaną wodę i doprowadzamy ją do wrzenia na płycie grzewczej.
- We wrzątku dokładnie rozpuszczamy sól i cukier, następnie całość gotujemy przez kilka minut.
- W kolejnym kroku do wody dodajemy ocet i całość dokładnie mieszamy.
- Gorącą zalewę wlewamy do słoików z arbuzem, zostawiając na górze ok. 1,5 cm wolnej przestrzeni. Czas na pasteryzację!
- Każdy słoik dokładnie zamykamy i umieszczamy w szerokim rondlu wyściełanym bawełnianą ścierką. Naczynia nie powinny się ze sobą stykać. Do garnka wlewamy wodę do poziomy, żeby słoiki wystawały na kilka centymetrów ponad powierzchnię wody.
- Gotujemy słoiki z marynatami przez ok. 10 minut na małej mocy palnika.
- Po wyjęciu z garnka ustawiamy marynaty na kuchennym blacie pokrywami do dołu.
- Po kilkunastu godzinach można umieści zimowe przetwory z arbuza w spiżarni lub innym suchym i zacienionym miejscu, gdzie będziemy je przechowywali. Smacznego!
