Tania, smaczna i zdrowa. Taka jest właśnie cukinia. Zamknięta w słoikach, będzie doskonałą przekąską na zimowe wieczory.
Cukinia marynowana w curry [PRZEPIS]
Składniki
- 2,5 kg cukinii
- 7 szklanek wody (zalewa)
- 1,5 szklanki octu 10%(zalewa)
- 2 szklanki cukru (zalewa)
- 1,5 łyżki soli (zalewa)
- 1 łyżka curry (zalewa)
- 2 cebule (pocięte w plastry)
- gorczyca, pieprz i ziele angielskie
Sposób przygotowania:
Cukinię umyć i odciąć końcówki. Pokroić wzdłuż, a potem na półplasterki. Na spód wyparzonych słoików włożyć po plastrze cebuli, wsypać 1/2 łyżeczki gorczycy, 2-3 ziarenka pieprzu i 1 ziele angielskie. Do słoików dosyć ciasno włożyć półplasterki cukinii. Pozostawić minimum 1 cm wolnego miejsca od krawędzi słoika.
Składniki zalewy podgrzać i wymieszać tak, aby wszystko połączyło się w jednolitą zalewę. Wypełnić nią słoiki – zostawić przynajmniej 0,5 cm od krawędzi. Dobrze zakręć. Pasteryzować ok. 10 minut, a następnie odstawić do góry nogami do ostygnięcia.
Polecamy też inne przepisy na dania z cukinią:

Wideo