Przetwory z cukinii na zimę – sprawdzone przepisy naszych Czytelników. Zróbcie, bo warto!
Poniżej znajdziecie przepisy na:
- Plastry cukinii w oliwie, z czosnkiem i chili do słoików
- Cukinia z czosnkiem i ziołami na zimę
- Sałatka z cukinii na zimę do słoików
Plastry cukinii w oliwie, z czosnkiem i chili do słoików [PRZEPIS]

Składniki na dwa słoiki po 180 ml
- 5 małych cukinii o długości ok 25-30 cm
Składniki na zalewę
- 3/4 szklanki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- 2 płaskie łyżeczki pikantnej pasty paprykowej lub sosu chili
- 1/4 łyżeczki soli
- sok z 1/4 cytryny
- 5 ząbków polskiego czosnku
Wykonanie
Cukinię umyć, osuszyć i pokroić w cienkie plastry. Na suchej patelni bez tłuszczu opiec plastry, pozbawiając je wilgoci.
Składniki na zalewę połączyć ze sobą, dokładnie mieszamy. Suche plastry cukinii ułożyć na przemian z zalewą wypełniając słoiczek. Zalewa na zimno bez podgrzewania oliwy.
Gotowe słoiczki przełożyć do lodówki lub spiżarni, oliwa i czosnek są świetnymi konserwantami, więc mogą długo posiedzieć. Plastry cukinii zrobione w ten sposób idealnie nadają się na kanapki lub jako przystawka. Jest to idealny dodatek do mięs i pasztetów.
Przepis Agnieszki Sznajder, autorki bloga „Apetyczna babeczka”
Cukinia z czosnkiem i ziołami na zimę [PRZEPIS]

Składniki
- cukinia różnokolorowa (20-30 cm długości)
- olej
- sól
- pieprz
- ocet winny
- czosnek
- opcjonalnie zioła (np. bazylia, rozmaryn, tymianek, lubczyk, itp.)
Wykonanie
Cukinie pokroić na plastry wraz ze skórką o grubości ok. 0,5 cm.
Ułożyć na talerzu i delikatnie posolić.
Rozgrzać olej na patelni i pokrojone i osolone plastry podpiec na lekki kolor jasnobrązowy, ale tak aby plastry się nie rozleciały .
Oleju użyć tyle, aby się nie przypalał, plastry cukinii nie pływały w nim. Gorące plastry cukinii przekładać do słoików różnymi kolorami, przekładając je plasterkami czosnku, oraz opcjonalnie ziołami. Pieprzymy do smaku. W słoiku powstanie ładna „zebra”.
Do napełnionego słoika wlać łyżeczkę octu winnego i ewentualnie uzupełnić świeżym olejem, zostawiając około 1 cm luzu .
Cukinia nasącza się olejem podczas pieczenia,
stąd niewiele trzeba dolewać oleju do słoika lub wcale.
Słoiki zakręcić i pasteryzować około 15 minut w wodzie w temperaturze około 100 stopni.
Przepis Andrzeja Łukańko
Sałatka z cukinii na zimę do słoików [PRZEPIS]

Składniki
- 3 kg cukinii
- 1 kg papryki czerwonej
- 1 kg cebuli
- szklanka octu
- 1/2szklanki cukru
- szklanka oleju
- 3 litry wody
- pieprz, sól
- pęczek natki pietruszki
Wykonanie
Cukinie (jeżeli jest młoda, to ze skórką) obrać, wydrążyć środki i pokroić na plasterki. Paprykę pokroić w paseczki, cebule pokroić w piórka. Wszystkie warzywa w osobnych naczyniach posolić i zostawić na 1 godz. Następnie warzywa odgnieść, wrzucić do miski i połączyć z wodą, olejem, octem i cukrem.
Wszystko razem dobrze wymieszać, doprawić solą i pieprzem, wkroić natkę pietruszki. Zagotować. Przełożyć do słoików i pasteryzować 20 minut (od zagotowania).
Przepis Krystyny Sikory
Najłatwiejsze sypane ciasto ze śliwkami na świecie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
- Te popularne seriale wracają na ekrany tej jesieni. Sprawdź, co o nich wiesz - QUIZ
- Nowa żona Ronaldo: czwarta i młodsza od niego o 14 lat. Takie było ich wesele [WIDEO]
- Nowy "Znachor" to najlepsza ekranizacja w historii? Tym się różni od starego klasyka
- Trzyosobowa rodzina zginęła w wypadku na A1. Wiadomo, z jaką prędkością pędziło auto