Cukinia na zimę do słoików. Jak zrobić dobre przetwory z cukinii? [PRZEPISY]

opr. Magda Smoleń
Przetwory z cukinii na zimę do słoików. Zobaczcie sprawdzone przepisy naszych Czytelników.
Przetwory z cukinii na zimę do słoików. Zobaczcie sprawdzone przepisy naszych Czytelników. Fot. Andrzej Łukańko
Jak zrobić cukinie do słoików na zimę? Zobaczcie trzy sprawdzone przepisy – na plastry cukinii w oliwie, z czosnkiem i chili do słoików, cukinię z czosnkiem i ziołami na zimę oraz sałatkę z cukinii na zimę do słoików.

Przetwory z cukinii na zimę – sprawdzone przepisy naszych Czytelników. Zróbcie, bo warto!

Poniżej znajdziecie przepisy na:

  • Plastry cukinii w oliwie, z czosnkiem i chili do słoików
  • Cukinia z czosnkiem i ziołami na zimę
  • Sałatka z cukinii na zimę do słoików

Plastry cukinii w oliwie, z czosnkiem i chili do słoików [PRZEPIS]

Plastry cukinii w oliwie, z czosnkiem i chili do słoików.
Plastry cukinii w oliwie, z czosnkiem i chili do słoików. Fot. Agnieszka Sznajder

Składniki na dwa słoiki po 180 ml 

  • 5 małych cukinii o długości ok 25-30 cm

Składniki na zalewę 

  • 3/4 szklanki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia 
  • 2 płaskie łyżeczki pikantnej pasty paprykowej lub sosu chili 
  • 1/4 łyżeczki soli  
  • sok z 1/4 cytryny 
  • 5 ząbków polskiego czosnku

 

Wykonanie
Cukinię umyć, osuszyć i pokroić w cienkie plastry. Na suchej patelni bez tłuszczu opiec plastry, pozbawiając je wilgoci. 
Składniki na zalewę połączyć ze sobą, dokładnie mieszamy. Suche plastry cukinii ułożyć na przemian z zalewą wypełniając słoiczek. Zalewa na zimno bez podgrzewania oliwy. 
Gotowe słoiczki przełożyć do lodówki lub spiżarni, oliwa i czosnek są świetnymi konserwantami, więc mogą długo posiedzieć. Plastry cukinii zrobione w ten sposób idealnie nadają się na kanapki lub jako przystawka. Jest to idealny dodatek do mięs i pasztetów. 
Przepis Agnieszki Sznajder, autorki bloga „Apetyczna babeczka”

Cukinia z czosnkiem i ziołami na zimę [PRZEPIS]

Cukinia z czosnkiem i ziołami na zimę.
Cukinia z czosnkiem i ziołami na zimę. Fot. Andrzej Łukańko

Składniki

  • cukinia różnokolorowa (20-30 cm długości)
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • ocet winny
  • czosnek
  • opcjonalnie zioła (np. bazylia, rozmaryn, tymianek, lubczyk, itp.)

Wykonanie
Cukinie pokroić na plastry wraz ze skórką o grubości ok. 0,5 cm.
Ułożyć na talerzu i delikatnie posolić.
Rozgrzać olej na patelni i pokrojone i osolone plastry podpiec na lekki kolor jasnobrązowy, ale tak aby plastry się nie rozleciały .
Oleju użyć tyle, aby się nie przypalał, plastry cukinii nie pływały w nim. Gorące plastry cukinii przekładać do słoików różnymi kolorami, przekładając je plasterkami czosnku,  oraz opcjonalnie ziołami. Pieprzymy do smaku. W słoiku powstanie ładna „zebra”.
Do napełnionego słoika wlać łyżeczkę octu winnego i ewentualnie uzupełnić świeżym olejem, zostawiając około 1 cm luzu .
Cukinia nasącza się olejem podczas pieczenia,
stąd niewiele trzeba dolewać oleju do słoika lub wcale.
Słoiki zakręcić i pasteryzować około 15 minut w wodzie w temperaturze około 100 stopni.
Przepis Andrzeja Łukańko

Sałatka z cukinii na zimę do słoików [PRZEPIS]

Sałatka z cukinii na zimę do słoików.
Sałatka z cukinii na zimę do słoików. Fot. archiwum

Składniki

  • 3 kg cukinii 
  • 1 kg papryki czerwonej
  • 1 kg cebuli
  • szklanka octu
  • 1/2szklanki cukru
  • szklanka oleju
  • 3 litry wody 
  • pieprz, sól 
  • pęczek natki pietruszki

Wykonanie
Cukinie (jeżeli jest młoda, to ze skórką) obrać, wydrążyć środki i pokroić na plasterki. Paprykę pokroić w paseczki, cebule pokroić w piórka. Wszystkie warzywa w osobnych naczyniach posolić i zostawić na 1 godz. Następnie warzywa odgnieść, wrzucić do miski i połączyć z wodą, olejem, octem i cukrem.
Wszystko razem dobrze wymieszać, doprawić solą i pieprzem, wkroić natkę pietruszki. Zagotować. Przełożyć do słoików i pasteryzować 20 minut (od zagotowania).
Przepis Krystyny Sikory

Najłatwiejsze sypane ciasto ze śliwkami na świecie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska
Dodaj ogłoszenie