
Atlas grzybów online
Pieczarki jadalne, a trujące muchomory:
Wszelkie odmiany pieczarek są do siebie podobne. Jadalne pieczarki po zebraniu ciemnieją pod kapeluszem, pozostałe trujące odmiany pozostają w jednym kolorze. Pieczarki jadalne mają prosty trzon, natomiast trzon muchomorów zakończony jest pierścieniem.
KLIKNI I ZOBACZ ATLAS ONLINE!

Atlas grzybów online
Pieczarki jadalne, a trujące muchomory:
Wszelkie odmiany pieczarek są do siebie podobne. Jadalne pieczarki po zebraniu ciemnieją pod kapeluszem, pozostałe trujące odmiany pozostają w jednym kolorze. Pieczarki jadalne mają prosty trzon, natomiast trzon muchomorów zakończony jest pierścieniem.
KLIKNI I ZOBACZ ATLAS ONLINE!

Jadalny Smardz Stożkowy, a trująca Piestrzenica Kasztanowata:
Jadalny Smardz stożkowy występuje na wiosnę, dodatkowo jest pod ochroną. Jednakże Piestrzenica kasztanowata należy do grzybów trujących, występuje latem. Nawet po ugotowaniu pozostaje trująca, a w momencie suszenia wydzielają się substancje, które szkodzą człowiekowi.
KLIKNI I ZOBACZ ATLAS ONLINE!

Jadalna Opieńka Miodowa, a trująca Maślanka Wiązkowa:
Opieńka miodowa jest grzybem jadalnym. Występuje wyłącznie na pniach, ma kolor miodowy, a na kapeluszu występują ciemnobrązowe plamki. Ma widoczne zadziory na nodze. Z kolei Maślanka wiązkowa rośnie na mchu, jest żółta i pomarańczowym śladem na kapeluszu. Jej spożycie może powodować niestrawność, a także utratę wzroku.
KLIKNI I ZOBACZ ATLAS ONLINE!