Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Babka piaskowa będzie królową na wielkanocnym stole. Renata Gaweł mistrzyni cukiernictwa z Gorlic podaje przepis na puszyste ciasto

Agnieszka Nigbor-Chmura
Agnieszka Nigbor-Chmura
Wideo
od 16 lat
W cukierni Renaty Gaweł w Gorlicach przed świętami ruch jest jak w ulu. W potężnych maszynach do ucierania kręcą się na zmianę, a to ciasta na babki, a to na baranki wielkanocne. W ruch poszły formy na mazurki i pierniki w kształcie jajek i baranków. Są też tacy, którzy na święta zamawiają torty, ale niekwestionowaną królową świątecznych wypieków, a potem stołu jest piaskowa babka. Obok niej stanie również drożdżowy baranek.

Renata Gaweł nie ukrywa, że nawet z piaskową, jest jak z każdą fajną "babką".

Babka piaskowa będzie królową na wielkanocnym stole. Renata Gaweł mistrzyni cukiernictwa z Gorlic podaje przepis na puszyste ciasto

Z babką jest jak z kobietą

- Każda lubi być zadbana, elegancka, a czasem nawet dopieszczana - śmieje się mistrzyni cukiernictwa. - Tak samo jest z babką i ciastem na nią - dodaje.

Trzeba wiedzieć, że babka wielkanocna otrzymała tę nazwę prawdopodobnie dlatego, że swoim kształtem przypomina szeroką spódnicę staruszki. Są też tacy, którzy twierdzą, że jej nazwa pochodzi od fryzury – wysokiego koka, którego przed laty często nosiły gospodynie na polskich wsiach.

Babka piaskowa będzie królową na wielkanocnym stole. Renata Gaweł mistrzyni cukiernictwa z Gorlic podaje przepis na puszyste ciasto

Babka piaskowa to królewskie ciasto

Są też źródła, które podają, że przepis na babkę wymyślił przypadkiem polski król Stanisław I Leszczyński we Francji. Miał moczyć zwietrzały kawałek ciasta w rumie i nazwać deser na cześć bohatera bajki - Ali Baby.

Jedno jest pewnie: babka wielkanocna na stałe zagościła w świątecznym menu na polskich stołach.

Przepis na babkę Renaty Gaweł

- Przedświąteczny czas jest w każdej cukierni bardzo gorący. Pieczemy w tym czasie mazurki, makowniki, serniki, torty, ale niekwestionowaną królową jest oczywiście babka - podaje Renata Gaweł.

Do zrobienia ciasta potrzebujemy:

  • szklanki mąki pszczennej (ok 170 g)
  • szklanki skrobi ziemniaczanej (190 g)
  • 230 g masła
  • 3/4 szklanki drobnego cukru (190 g)
  • 4 duże jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • opcjonalnie 1 cytryna
  • lukier do dekoracji
Babka piaskowa będzie królową na wielkanocnym stole. Renata Gaweł mistrzyni cukiernictwa z Gorlic podaje przepis na puszyste ciasto

Żeby babka się udała, trzeba ją długo ucierać.
- Najważniejsze jest bardzo dobre napowietrzenie tłuszczu, w tym przypadku masła. Powinien on najpierw utarty na gładką i aksamitną masę. Dopiero wówczas możemy dodawać do niego kolejne składniki, czyli jajka, sok wyciśnięty z cytryny i skórkę z niej otartą. Na koniec dodajemy obydwie mąki i proszek do pieczenia, ale masę mieszamy już bardzo delikatnie, żeby nie opadła - tłumaczy Renata Gaweł.
Gotowe ciasto na świąteczną babkę musi być gładkie, aksamitne i puszyste. Tylko wtedy mamy pewność, że będzie ono rozpływało się w ustach.

Obok babki obowiązkowo baranek

W cukierni Renaty Gaweł od dwóch tygodni nie stygną też blachy, w których wypieka się baranki.

Babka piaskowa będzie królową na wielkanocnym stole. Renata Gaweł mistrzyni cukiernictwa z Gorlic podaje przepis na puszyste ciasto

Symbol baranka z chorągiewką towarzyszy chrześcijanom od wieków, a jego figurka ma przypominać, że Jezus umarł na krzyżu i zmartwychwstał.

- Obok babki na świątecznym stole nie może zabraknąć też baranka. Pieczemy go z drożdżowego ciasta - dodaje.

Wyrobione ciasto, musi być zważone i włożone do foremek posmarowanych tłuszczem. Na tym etapie każdy baran stoi "na głowie". Jak na drożdżowe ciasto przystało, potrzeba oczywiście czasu, by wyrosło. Potem już wypieka się go.

Babka piaskowa będzie królową na wielkanocnym stole. Renata Gaweł mistrzyni cukiernictwa z Gorlic podaje przepis na puszyste ciasto

Niedziela Palmowa w bazylice w Gorlicach

od 16 lat

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska