https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Bochnia. Trwa remont kuchni szpitalnej, na wiosnę pacjenci mają odczuć poprawę jakości żywienia

Paweł Michalczyk
Dawid Domin, kucharz i doradca kulinarny, prezentuje możliwości nowoczesnych pieców konwekcyjno-parowych
Dawid Domin, kucharz i doradca kulinarny, prezentuje możliwości nowoczesnych pieców konwekcyjno-parowych archiwum szpitala w Bochni
Pacjenci szpitala w Bochni mają doświadczyć poprawy jakości posiłków. Do marca potrwa remont szpitalnej kuchni, w tym urządzeń o gotowania. Prace pochłoną 2 mln zł.

WIDEO: Trzy Szybkie

Trwające od listopada prace obejmują wymianę wszystkich instalacji w szpitalnej kuchni. Zaplanowano wyburzenie ścian działowych i wybudowanie nowych. Pozwoli to na efektywniejsze wykorzystanie 370 metrów kwadratowych powierzchni i jej nowe zagospodarowanie.

Po przeprowadzonym remoncie, kuchnia zostanie wyposażona w nowy sprzęt, pozwalający na przygotowywanie wartościowych posiłków dla pacjentów. - Nie jest tajemnicą, że prawidłowo zbilansowane i smaczne posiłki uzupełniają leczenie - mówi Jarosław Kycia, dyrektor szpitala powiatowego w Bochni.

Każdego dnia kuchnia w bocheńskim szpitalu przygotowuje około 200 obiadów. - Bardzo mi zależy, aby to były wartościowe i zdrowe posiłki, stad decyzja o zakupie nowego sprzętu - dodaje dyrektor.

Zdecydowano o zakupie dwóch nowoczesnych pieców konwekcyjno-parowych. Mają one przyczynić się do poprawy jakości serwowanych posiłków dzięki możliwości gotowania na parze lub bez wody. - Możemy w ten sposób przygotować zdrowe posiłki z zachowaniem ich stuprocentowych wartości odżywczych. Co ciekawe w takim piecu jednocześnie przygotowujemy kilka potraw - zwraca uwagę Dawid Domin, kucharz i doradca kulinarny.

Podczas przeprowadzonej w szpitalu prezentacji, przygotował na parze polędwicę z mintaja, kaszę gryczaną prażoną i gotowaną, a także bukiet warzyw, pulpeciki z indyka z kukurydzą, polędwiczki z kurczaka ze szczypiorkiem, wreszcie filet z indyka z żurawiną, również przygotowywany na parze. Piec konwekcyjno-parowy umożliwia również przygotowywanie jajek na twardo bez użycia wody.

- To co jemy ma duży wpływ na nasze zdrowie, posiłki przygotowywane w taki sposób będą miały więc bezpośrednie przełożenie na proces leczenia pacjentów - mówi starosta bocheński Adam Korta.

Podczas trwającego remontu, posiłki szpitalne są obecnie przygotowywane w specjalnie wydzielonej części kuchni. Remont ma się zakończyć w marcu 2020 roku.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Ostatnia droga Franciszka. Papież spoczął w ukochanej bazylice

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska