https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Chcą kształcić nowoczesną kadrę dla gastronomii. Rozpoczęła się budowa Branżowego Centrum Umiejętności w Myślenicach

Barbara Ciryt
Opracowanie:
Uroczystości rozpoczęcia budowy Branżowego Centrum Umiejętności przy Zespole Szkół - Małopolska Szkoła Gościnności w Myślenicach
Uroczystości rozpoczęcia budowy Branżowego Centrum Umiejętności przy Zespole Szkół - Małopolska Szkoła Gościnności w Myślenicach Biuro Prasowe UMWM
Tu ma być kształcona nowoczesna kadry w dziedzinie gastronomii - takie założenia przyjęła Małopolska Szkoła Gościnności w Myślenicach. Dlatego jest tu budowana siedziba Branżowe Centrum Umiejętności. Inwestycja została oficjalnie rozpoczęta w terenie w poniedziałek, 7 kwietnia od symbolicznego wbicia łopat.

Projekt Urzędu Marszałkowskiego Województwa Małopolskiego, które prowadzi Małopolską Szkołę Gościnności w Myślenicach, obejmuje budowę siedziby Branżowego Centrum Umiejętności, utworzenie bazy noclegowej, obejmującej remont lokali mieszkalnych zlokalizowanych w internacie oraz budowę dwóch zewnętrznych wind. Całość zdania została wyceniona na ponad 15 mln złotych.

W uroczystości rozpoczęcia budowy uczestniczyli m.in.: poseł na Sejm RP Władysław Kurowski, marszałek Łukasz Smółka, wicemarszałek Witold Kozłowski, przewodnicząca Komisji Edukacji, Kultury Fizycznej, Sportu i Turystyki SWM Danuta Kawa, burmistrz Myślenic Jarosław Szlachetka, samorządowcy i pracownicy Małopolskiej Szkoły Gościnności z dyrektor Barbarą Firek.

Nowoczesna kadra na wyzwania rynku pracy

- Bardzo się cieszę, że małopolskie szkolnictwo w dziedzinie gastronomii rozwija się. Rolą tego miejsca będzie nie tylko kształcenie nowoczesnej kadry mistrzów gastronomii i dbanie o to, byśmy odżywiali się zdrowo, ale także pokazywanie synergii: małopolskich producentów żywności roślinnej i zwierzęcej, czy świetnie rozwijającego się sektora produkcji wina - mówił marszałek Łukasz Smółka podczas uroczystości wbicia łopaty pod budowę Branżowego Centrum Umiejętności.

Wskazał, że żywność z Małopolski jest zdrowa i bezpieczna, co doceniają mieszkańcy regionu i turyści, którzy chcą poznawać kuchnię regionalną.

- Często podkreślam, że chciałbym, aby w Małopolsce była realizowana idea żywności „od wideł do widelca” – aby to, co jest produkowane w regionie trafiało na małopolskie stoły. Ta szkoła, jej kadra będą mocnym wsparciem w tym kierunku, bo są świetnie przygotowani by budzić pasję w młodych ludziach i to co najlepsze w Małopolsce promować - mówił marszałek małopolski.

Podkreślał, że myślenicka szkoła rozwija się. Zapewniał, że dla samorządu wojewódzkiego, ważne dla wspieranie edukacji zawodowej.

- Dzięki współpracy z Uniwersytetem Rolniczym i Stowarzyszeniem Kucharzy Polskich będziemy kształcić nowoczesną kadrę, przygotowaną na wyzwania rynku pracy. Powiem więcej, to współpraca w ramach trójkąta wiedzy: szkoła – uczelnia – pracodawcy, która gwarantuje, że kształcenie będzie odpowiadało na realne potrzeby branży gastronomicznej - zaznaczył wicemarszałek Witold Kozłowski.

Dodał, że obecnie rozpoczynana inwestycja to ukoronowanie wieloletnich działań rozwojowych tej szkoły.

Branżowe Centra Umiejętności to nowość w polskim systemie oświaty, wykraczająca poza dotychczasowe modele kształcenia. Ich celem jest wsparcie przygotowania kadr na potrzeby nowoczesnej gospodarki w poszczególnych branżach, opierając się na wiedzy i doświadczeniu środowisk branżowych. To również zacieśnianie współpracy pomiędzy szkołami kształcącymi w zawodach, uczelniami wyższymi, a pracodawcami i praktykami zawodu.

Podążają za trendami w gastronomii

osoby kształcone w nowoczesnym powstającym centrum zapoznają się z nowymi metodami przetwarzania, przygotowywania posiłków, np. metoda sous-vide, tworzenie imuno-food, prużenie, wykorzystywanie mikrofal, ekstruzja.

Planowane są też szkolenia z jakości mikrobiologicznej w cateringu dietetycznym. Ich celem jest poprawa bezpieczeństwa i jakości przygotowanych potraw. Na zajęciach praktycznych uczestnicy kursów dowiedzą się m.in. jak istotne jest zachowanie higieny podczas przygotowania potraw w cateringu dietetycznym oraz jak ważny jest dobór odpowiedniej metody pakowania i przechowywania żywności.

Planowane są szkolenia z przygotowywania posiłków w cateringu dietetycznym; nauka podstawy technologii gastronomicznej, dietetyki z elementami żywienia człowieka, higieny żywności, opakowań w produkcji żywności i cateringu dietetycznego.

Szkolenia kierowane będą do uczniów, studentów, nauczycieli zawodu oraz osób dorosłych zainteresowanych uzyskaniem kwalifikacji lub przekwalifikowaniem się.

Zajęcia składać będą się z części teoretycznej i praktycznej. Teorii uczyć będą wykładowcy Uniwersytetu Rolniczego im. Hugona Kołłątaja w Krakowie. Zajęcia praktyczne prowadzić będą szefowie kuchni, specjaliści branży gastronomicznej i kelnerskiej z kilkudziesięcioletnim doświadczeniem zawodowym ze Stowarzyszenia Kucharzy Polski.

120 Branżowych Centrów Umiejętności w Polsce

Budowa Branżowego Centrum Umiejętności przy Zespole Szkół - Małopolska Szkoła Gościnności w Myślenicach to koszt ponad 15 mln złotych, w tym wkład województwa małopolskiego to ponad 2 mln złotych. Projekt otrzymał dofinansowanie w konkursie Fundacji Rozwoju Systemu Edukacji na zlecenie Ministerstwa Edukacji i Nauki pn. „Utworzenie i wsparcie funkcjonowania 120 branżowych centrów umiejętności, realizujących koncepcję centrów doskonałości zawodowej” Krajowego Planu Odbudowy i Zwiększania Odporności.

od 12 lat
Wideo
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska