Keks na Boże Narodzenie. Autorka bloga Mania Wypiekania, Anna Cyganik-Idęć, poleca na święta keks. Keksy pieczono już w starożytnym Rzymie. W zachowanych starych przepisach jako składniki wymieniane są owoce granatowca, orzeszki piniowe i rodzynki, pieczone w cieście jęczmiennym. W średniowieczu dodawano także miód, przyprawy oraz owoce.
Składniki
- 3 jajka
- 150 g cukru
- łyżka cukru waniliowego lub ekstraktu waniliowego
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki śmietany 30 lub 36 proc.
- skórka z cytryny (starta)
- 210 g mąki pszennej
- 200 g chałwy (w dowolnym smaku)
- 150 g suszonych śliwek
- 100 g orzechów, tzw. nerkowców
Wykonanie
Jajka ubić mikserem na puszystą pianę, dodając po trosze cukru. Pod koniec miksowania wsypać też cukier waniliowy lub wlać ekstrakt. Do ubitych jajek dodać śmietanę i skórkę otartą z cytryny. Całość wymieszać. Mąkę przesiać do małej miski i wymieszać ją z proszkiem do pieczenia, a następnie delikatnie połączyć z masą jajeczną. Chałwę pokruszyć na małe kawałeczki i dodać do ciasta wraz z suszonymi śliwkami (śliwki można przed dodaniem obtoczyć delikatnie w mące) i orzechami. Całość wymieszać. Ciasto przełożyć do podłużnej formy typu korytko/keksówka o długości około 30-35cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 175 st. przez około 50-60 minut. Po upieczeniu ciasto odstawić do wystygnięcia. W oryginalnym przepisie była jeszcze polewa czekoladowa, ale można ją pominą, gdyż ciasto jest słodkie i polewa nie jest konieczna.
Zobacz też:
Zobacz koniecznie:
Zobacz też:
Zobacz koniecznie:
Zobacz też:
Zobacz też:
Źródło: Agencja TVN
