Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Ceny owoców i warzyw zwariowały. Rolnicy obwiniają za to suszę i upały

Patrycja Dziadosz
Patrycja Dziadosz
Ceny warzyw i owoców jeszcze nigdy nie były tak wysokie jak w tym roku. Rolnicy twierdzą, że za drożyznę odpowiedzialna jest susza i wysokie temperatury. Na targowiskach w całej Małopolsce ceny warzyw i owoców są wyższe niż rok temu.

Na olkuskim targowisku we wtorek najdroższa była pietruszka, fasola szparagowa, maliny oraz czereśnie. Ceny z Olkusza nie różnią się jednak specjalnie od tych w innych rejonach kraju. W Chrzanowie, Oświęcimiu, Andrychowie, czy Krzeszowicach są podobne.

Kilogram pietruszki w tym roku kosztuje od 15 do nawet 22 złotych. Dla porównania, to mniej więcej tyle samo, ile musimy zapłacić za kilogram mięsa. Jeśli chodzi o fasolę szparagową, to jej ceny wahają się od 12 do 15 zł za kg. Dosyć drogi jest również kalafior. W ubiegłym roku główkę można było dostać za 3, maksymalnie 4 zł. W tym roku podrożał o 100 proc., jego cena oscyluje w granicach 6-7 zł.

Ceny owoców i warzyw w tym roku sięgają zenitu. Zobacz, ile kosztują na targowisku w Olkuszu: TUTAJ

- Takiej drożyzny jeszcze nie pamiętam, a żyję już 75 lat- mówi pani Stanisława, robiąca zakupy na jednym ze straganów na olkuskim bazarku. Podobnie zdanie wyrażają w Wadowicach.

Podobnie sytuacja wygląda z owocami. Mały koszyczek malin kosztuje około 6-7 zł. Pudełeczko mieści zaledwie 300 gramów, za kilogram trzeba więc zapłacić od 18 do 21 zł.

- Wydałam już 70 zł, a kupiłam zaledwie kilogram pomidorów, trochę ogórków, dwa kilo ziemniaków, kilka marchewek i pietruszek, kapustę oraz trochę owoców. A to same owoce i warzywa. Gdzie reszta? Muszę przecież kupić też coś do chleba. Dla mojej pięcioosobowej rodziny wystarczy to na jakieś dwa, góra trzy dni - mówi spotkana przez nas na targu pani Anna.

Wszyscy robiący na bazarze zakupy mówią jednogłośnie: - W tym roku pieniędzy z portfela ubywa znacznie szybciej.

- Te ceny przyprawiają o zawrót głowy. Jak tu zrobić przetwory na zimę - martwi się Janina Molik z Krzeszowic.

Powodów tak drastycznej podwyżki warzyw i owoców jest kilka. Jednym z głównych są rekordowe upały z czerwca i początku lipca oraz towarzysząca im wyniszczająca plony susza.

- Ten rok dla rolników jest faktycznie bardzo trudny. Wiosną były przymrozki. Potem susza i upały. Od wielu lat sadzę ogórki gruntowe oraz pomidory, którymi potem handluję. W tym roku około 50 proc. ogórków w ogóle nie powschodziło, musiałem sadzić drugi raz. Z resztą nie tylko ja. Między innymi dlatego ceny są dużo wyższe - mówi pan Krzysztof, rolnik który swoimi produktami handluje na targu w Olkuszu.

Na razie nic nie wskazuje na to, żeby ceny warzyw i owoców się ustabilizowały. Chcąc kupować te produkty i robić zapasy na zimę, musimy przygotować się na dosyć spory wydatek.

Za kilogram truskawek trzeba zapłacić około 15 zł

Ceny warzyw i owoców w tym roku sięgają zenitu. Zobacz ile k...

Zobacz także:

"Kuchenne rewolucje" na telewizyjnej antenie zadebiutowały w marcu 2010 roku. Od tamtej pory restauratorka Magda Gessler podróżuje po całym kraju i ratuje podupadające knajpy. Trzeba przyznać, że większość kulinarnych metamorfoz kończy się spektakularnym sukcesem. Jednak nie wszystkie. Zobacz listę restauracji, którym nawet Magda Gessler nie potrafiła pomóc.

"Kuchenne rewolucje". Oto restauracje, które upadły, nie pom...

FLESZ - Dlaczego nie należy jeść owoców prosto z krzaka

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska