Według danych Głównego Urzędu Statystycznego, największa podwyżka dotyczyła tłuszczów zwierzęcych - głównym powodem był wzrost cen masła (5,7 proc.). W skali miesiąca poszły w górę także ceny warzyw (3,9 proc.), cukru (1,4 proc.), makaronów i produktów makaronowych (0,7 proc.), ryb i owoców morza (0,6 proc.), pieczywa (0,3 proc.), mąki (0,2 proc.). Droższe niż we wrześniu były również artykuły z grupy ser, mleko jaja:
- sery i twarogi - 1,1 proc.
- mleko - 0,7 proc.
- jogurty, napoje, śmietany, napoje i desery mleczne - 0,5 proc.
- jaja - 0,3 proc.
Spadki? Mniej płacono za owoce (3,3 proc.), ryż (0,4 proc.), tłuszcze roślinne (0,3 proc.). O 2 proc. obniżyły się ceny soków owocowych. Jak podaje GUS, nieznacznie, bo o 0,1 proc. spadły ceny mięsa. W tym: drobiowego - o 2,8%, wołowego - o 0,1%, przy wzroście cen mięsa wieprzowego - o 0,8%, wędlin - o 0,4% i cielęciny - o 0,3%). C