https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Choinka i potrawy, jakie mało kto pamięta

Katarzyna Hołuj
Dziesięć wigilijnych stołów z tradycyjnymi potrawami i dziesięć choinek ubranych zgodnie z modą sprzed 100 lat. Jury XV Powiatowego Konkursu Potraw Regionalnych „Choinka przy Wigilijnym Stole” miało trudny wybór. Zwycięstwo przypadło Kołu Gospodyń Wiejskich z Trzebuni.

Na choinkach nie było szklanych bombek ani elektrycznych lampek. Zamiast tego aniołki z papieru lub kordonka, jabłka, orzechy, łańcuchy ze słomy i bibuły oraz zwykłe, woskowe świeczki. Na stołach pojawiły się typowo lokalne potrawy.

- U nas najbardziej charakterystyczne są korpiele przypominające nieco rzepę. Obgotowane i omaszczone masłem, ale jadało się je też podane zamiast ziemniaków z wigilijnym żurem na zakwasie - mówi Barbara Ostafin z KGW Trzebunia.

Drugie miejsce przyznano Zespołowi Regionalnemu „Zagórzanie” z Lubnia, a trzecie Kołu Gospodyń Wiejskich z Czasławia.

WIDEO: Mówimy po krakosku - odcinek 15. Co to jest andrus?

Autor: Gazeta Krakowska, Dziennik Polski, Nasze Miasto

Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska