Górale do morza mają daleko, ale ryby kochają
Przez wieki pstrągi, które żyły w górskich potokach, były częścią całorocznej diety każdego mieszkańca Podtatrza. Dziś ryby te nie łowi się już jednak na masową skalę w górskich strumieniach, ale hoduje w specjalnych gospodarstwach. Te najważniejsze mieszczą się w Jurgowie, Zakopanem (Kuźnice) i Lipnicy Wielkiej. Woda zasilająca wymienione stawy pobierana jest jednak ze wspomnianych już górskich potoków. Ta jest zerowej (czyli najlepszej) klasy czystości. Stąd też bierze się wyborny smak pstrągów.
Jak wybrać smaczną i świeżą rybę
Pstrągów jest kilka rodzajów i każdy ma inny smak. W polskich górach żyją pstrągi tęczowe i potokowe oraz źródlane. Różnią się one kolorem ciała i wielkością. Najpopularniejsze pstrągi to okazy ważące od 300 do 500 gramów. Mamy też jednak takie o wadze 5 kilogramów. Jedną rybą naje się więc cała rodzina. - Jeśli chcemy mieć pewność, że kupiona przez nas ryba jest świeża, patrzmy w jej oczy - mówi Bartłomiej Machaj, właściciel gospodarstwa rybackiego w Jurgowie. - Pstrąg po ogłuszeniu musi mieć dalej czyste oko, które ni e może zachodzić mgłą. Ważne też, by mięśnie ryby były dalej sprężyste. W tym celu warto nacisnąć na bok ryby palcem. Jeśli dołek, który zrobiliśmy, po kilku sekundach się wypręży, ryba jest świeża.
Ile kosztuje dobry pstrąg
Pstrąg w Jurgowie kosztuje 20 złotych za kg. Patroszony jest o 4 złote droższy.
Jak przyrządzić przepysznego pstrąga
Sposobów na górską rybę jest cała masa. Można go smażyć w całości lub w filetach. Wiele osób lubi też pstrąga pieczonego w piekarniku. Wówczas do jego środka powinniśmy wsadzić trochę masła z koperkiem i cytryną. Coraz popularniejszą formą podania pstrąga jest też zrobienie z niego zupy. W górach robi się ją krojąc rybę i gotując z niej bulion. Następnie dodaje się ziemniaki, por, seler, marchewkę i śmietanę.
Autor: Tomasz Mateusiak