WIDEO: Krótki wywiad
Udział w konkursie wzięło dziewięć kół gospodyń z terenu powiatu myślenickiego (każde reprezentowało jedną gminę), a ponadto sześć z powiatów ościennych: wadowickiego, suskiego i nowotarskiego). Ich zadaniem było przygotowanie tradycyjnych potraw wigilijnych oraz choinki przystrojonej wedle dawnego zwyczaju, czyli tak jak ubierali ją nasi dziadkowie i pradziadowie.
na drzewach nie mogło więc zabraknąć jabłek, orzechów, ozdób ze słomy, papieru, albo opłatka (z niego robiło się "światy").
Zarówno choinki, jak i potrawy oceniało jury. Jego członkowie pod uwagę brali w szczególności: regionalny i tradycyjny charakter potraw, nazwy gwarowe i prezentację stołu oraz to czy na choinkach są tylko tradycyjne ozdoby.
Kiedy podliczyli przyznane punkty okazało się, że pierwsze miejsce przypadło w udziale dwóch grupom, a konkretnie Zespołowi Regionalnemu "Toporzanie" z Tenczyna i Kołu Gospodyń Wiejskich w Podsarniu (gm. Raba Wyżna).
Drugie miejsce, również ex aequo zajęły: KGW Tokarnia i KGW Pcim, natomiast trzecie: "Wiejska Dziewczyna" z Bieńkówki (gm. Budzów), KGW Dworzanki z Krzyszkowic (gm. Myślenice) i Stowarzyszenie "Nowoczesna Gospodyni" z Brzeźnicy.
Jak zapowiedział burmistrz Myślenic Jarosław Szlachetka, konkurs był pierwszą, ale nie ostatnią kooperacją gminy i Małopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego, a następnej należy się spodziewać przed Wielkanocą.
Patronat honorowy nad wydarzeniem objął marszałek województwa małopolskiego Witold Kozłowski. Patronat medialny sprawował "Dziennik Polski".
