https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Najlepsza potrawa z grzybów. Kto wygrał konkurs w Borzęcinie?

Agnieszka Aulich
Konkurs kulinarny na „Potrawę z grzybów" w Borzęcinie udał się pysznie!
Konkurs kulinarny na „Potrawę z grzybów" w Borzęcinie udał się pysznie! GOK Borzęcin
Wrzesień to początek grzybowego sezonu. Jedni lubią zbierać, inni – smakować. Polędwiczki w sosie borowikowym, roladki ziemniaczane nadziewane grzybami czy kurki na leśnym runie - przyznajcie, brzmi to smakowicie. Kulinarny konkurs odbył się także w Borzęcinie. Kto wygrał?

Do tegorocznej edycji konkursu kulinarnego na „Potrawę z grzybów" zgłosiło się 10 uczestników. Były to osoby indywidualne, Koła Gospodyń Wiejskich oraz stowarzyszenia z regionu. Organizowany przez Gminny Ośrodek Kultury w Borzęcinie konkurs ma na celu m.in. promocję potraw i wymianę doświadczeń kulinarnych pomiędzy uczestnikami.

W konkursie wzięły udział:

  • Koło Gospodyń Wiejskich „Zdrochcanie”,
  • Danuta Tomasik z Bucza,
  • Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju Wsi Biesiadki,
  • Koło Gospodyń Wiejskich „Dołowianie”
  • Katarzyna Gazduła z Przyborowa,
  • Koło Gospodyń Wiejskich „Dworzanki” w Przyborowie,
  • Koło Gospodyń Wiejskich „Bielczanki z Pasją”,
  • Stowarzyszenie Gospodyń Wiejskich i Gospodarzy „Zdolniacy”,
  • Koło Gospodyń Wiejskich „Porebskie Towarzystwo Społeczno-Kulturalne”,
  • Koło Gospodyń Wiejskich „Warysianki” w Warysiu.

Komisyjnie oceniano walory smakowe potrwa, oryginalność i pomysł, estetykę wykonania i podania.

Oceny grzybowych smakołyków dokonała wieloosobowa komisja powołana przez organizatorów w składzie: wicestarosta Powiatu Brzeskiego Maciej Podobiński, wójt Gminy Borzęcin Paweł Kułak, Przewodniczący Rady Gminy Borzęcin Marek Kossoń, dyrektor Gminnego Ośrodka Kultury w Borzęcinie Piotr Kania, reprezentant Browaru Okocim Ireneusz Salamon, radne Rady Powiatu Brzeskiego: Katarzyna Ciochoń, Natalia Siudut, Anna Rogóż oraz radna Rady Gminy Borzęcin Sylwia Ducinowska.

Najlepsza potrawa „Przysmak Zdolniaków”, czyli francuski warkocz z kurą w kurkach na leśnym runie przygotowany przez „Stowarzyszenie Gospodyń Wiejskich i Gospodarzy Zdolniacy” otrzymała nagrodę finansową w wysokości 500 zł. Przyznano także dwa wyróżnienia po 400 zł. Otrzymały je: „Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju Wsi Biesiadki” za serduszko mięsno-grzybowe w sosie kurkowym oraz Koło Gospodyń Wiejskich „Bielczanki z Pasją” za polędwiczki w sosie borowikowym z roladkami ziemniaczanymi nadziewane grzybami. Pozostali uczestnicy również otrzymali nagrody finansowe w kwocie 300 zł.

- Wszystko wyśmienicie smakowało, panie świetnie się przygotowały i trudno było wybrać najlepsze danie. Finalnie jednak, po wymianie opinii, z decyzją nie mieliśmy problemu – przyznał przewodniczący komisji konkursowej.

Konkurs odbył się po raz 16. Impreza odbyła się w ostatni sierpniowy weekend.

W sklepach jest coraz drożej i nadchodzą kolejne podwyżki

od 7 lat
Wideo
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska