https://gazetakrakowska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Najlepsza potrawa z grzybów. Kto wygrał konkurs w Borzęcinie?

Agnieszka Aulich
Konkurs kulinarny na „Potrawę z grzybów" w Borzęcinie udał się pysznie!
Konkurs kulinarny na „Potrawę z grzybów" w Borzęcinie udał się pysznie! GOK Borzęcin
Wrzesień to początek grzybowego sezonu. Jedni lubią zbierać, inni – smakować. Polędwiczki w sosie borowikowym, roladki ziemniaczane nadziewane grzybami czy kurki na leśnym runie - przyznajcie, brzmi to smakowicie. Kulinarny konkurs odbył się także w Borzęcinie. Kto wygrał?

Do tegorocznej edycji konkursu kulinarnego na „Potrawę z grzybów" zgłosiło się 10 uczestników. Były to osoby indywidualne, Koła Gospodyń Wiejskich oraz stowarzyszenia z regionu. Organizowany przez Gminny Ośrodek Kultury w Borzęcinie konkurs ma na celu m.in. promocję potraw i wymianę doświadczeń kulinarnych pomiędzy uczestnikami.

W konkursie wzięły udział:

  • Koło Gospodyń Wiejskich „Zdrochcanie”,
  • Danuta Tomasik z Bucza,
  • Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju Wsi Biesiadki,
  • Koło Gospodyń Wiejskich „Dołowianie”
  • Katarzyna Gazduła z Przyborowa,
  • Koło Gospodyń Wiejskich „Dworzanki” w Przyborowie,
  • Koło Gospodyń Wiejskich „Bielczanki z Pasją”,
  • Stowarzyszenie Gospodyń Wiejskich i Gospodarzy „Zdolniacy”,
  • Koło Gospodyń Wiejskich „Porebskie Towarzystwo Społeczno-Kulturalne”,
  • Koło Gospodyń Wiejskich „Warysianki” w Warysiu.

Komisyjnie oceniano walory smakowe potrwa, oryginalność i pomysł, estetykę wykonania i podania.

Oceny grzybowych smakołyków dokonała wieloosobowa komisja powołana przez organizatorów w składzie: wicestarosta Powiatu Brzeskiego Maciej Podobiński, wójt Gminy Borzęcin Paweł Kułak, Przewodniczący Rady Gminy Borzęcin Marek Kossoń, dyrektor Gminnego Ośrodka Kultury w Borzęcinie Piotr Kania, reprezentant Browaru Okocim Ireneusz Salamon, radne Rady Powiatu Brzeskiego: Katarzyna Ciochoń, Natalia Siudut, Anna Rogóż oraz radna Rady Gminy Borzęcin Sylwia Ducinowska.

Najlepsza potrawa „Przysmak Zdolniaków”, czyli francuski warkocz z kurą w kurkach na leśnym runie przygotowany przez „Stowarzyszenie Gospodyń Wiejskich i Gospodarzy Zdolniacy” otrzymała nagrodę finansową w wysokości 500 zł. Przyznano także dwa wyróżnienia po 400 zł. Otrzymały je: „Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju Wsi Biesiadki” za serduszko mięsno-grzybowe w sosie kurkowym oraz Koło Gospodyń Wiejskich „Bielczanki z Pasją” za polędwiczki w sosie borowikowym z roladkami ziemniaczanymi nadziewane grzybami. Pozostali uczestnicy również otrzymali nagrody finansowe w kwocie 300 zł.

- Wszystko wyśmienicie smakowało, panie świetnie się przygotowały i trudno było wybrać najlepsze danie. Finalnie jednak, po wymianie opinii, z decyzją nie mieliśmy problemu – przyznał przewodniczący komisji konkursowej.

Konkurs odbył się po raz 16. Impreza odbyła się w ostatni sierpniowy weekend.

W sklepach jest coraz drożej i nadchodzą kolejne podwyżki

od 7 lat
Wideo
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera

Wybrane dla Ciebie

Prokuratura umorzyła postępowanie ws. Park and Ride. Bochnia straciła ok. 1,3 mln zł

Prokuratura umorzyła postępowanie ws. Park and Ride. Bochnia straciła ok. 1,3 mln zł

Poznaj wszystkie półfinalistki Miss Polski. Tylko część z nich przejdzie do finału

Poznaj wszystkie półfinalistki Miss Polski. Tylko część z nich przejdzie do finału

Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska